S ciljem poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg gospodarstva Grad Garešnica i ove je godine osigurao bespovratne novčane potpore za jačanje konkurentnosti domaćih poduzetnika. Javnim pozivom gradska je uprava pozvala sve zainteresirane obrtnike, mikro, male i srednje poduzetnike da podnesu zahtjeve za dodjelu potpora u 2023. godini, a poziv se temelji na Programu mjera za razvoj poduzetništva i obrtništva na području Grada Garešnice za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Ovom mjerom cilj je ojačati konkurentnost domaćih poduzetnika kroz isplatu potpora za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika te kroz isplatu potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme. Subjekti koji mogu konkurirati za potpore moraju biti u privatnom vlasništvu i imati sjedište odnosno prebivalište i/ili područje ulaganja na području Grada Garešnice. Poduzetnicima početnicima potpore pri pokretanju gospodarske aktivnosti za nabavu strojeva, opreme i alata te uređenje poslovnog prostora isplaćuju se u visini 75 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 800 eura. Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme onima koji posluju duže od tri godine isplaćivat će se u visini 50 posto troškova, a najviše 1.300 eura.

– Ovim mjerama nastavljamo s poticanjem naših obrtnika i poduzetnika. Na ovaj način želimo im pružiti podršku u poslovanju i pomoći im u daljnjem radu. Cijenimo njihov doprinos ukupnom garešničkom gospodarstvu te ih s ovim potporama pratimo iz godine u godinu. Za njih postoji veliki interes, a iznos potpora je u skladu s našim mogućnostima  – kaže gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

Javni poziv za podnošenje prijava otvoren je do utroška predviđenih sredstava, a najkasnije do 3. listopada ove godine. Prihvatljivi troškovi su oni nastali nakon 1. siječnja, a uvjet je da korisnici potpora prema Gradu Garešnici nemaju nepodmirenih dugovanja. Prijave se podnose na obrascima koji se mogu dobiti u gradskoj upravi ili na web stranici Grada.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik