Tvrtka Pioneer je u Lamincu na gospodarstvu obitelji Forjan u ponedjeljak 18. rujna održala regionalni Dan polja, na kojem su se okupili svi veći poljoprivrednici iz ovog kraja, kako bi prezentirala nove hibride koji bi se trebali naći na poljima narednih godina. Poljoprivrednici su se na licu mjesta mogli uvjeriti kako je kukuruz tvrtke koja u Hrvatskoj drži gotovo polovicu tržišta rodio u jednoj od najzahtjevnijih godina u proizvodnji kukuruza.

– Ovo mi zovemo pregledni dan. Naime, nije kukuruz još za žetvu, negdje u desetom mjesecu krenut će odvage. Iskreno očekujem svašta. Vozili smo se neki dan od Vukovara prema zapadu, imate kukuruza koji je fenomenalan, imate kukuruza koji je oštećen od onih oluja koje su nas prošle, imate od tuče. Na ovome konkretno polju kod Forjana bila je čak i sitna tuča, te se vide oštećenja na kukuruzu. Ne očekujemo nekakve rekordne prinose, Ove godine će to biti nekakva prosječna godina. Ono što nas više brine je cijena jer, naime, vidite da su i cijene žitarica jako pale na svjetskom tržištu. Mi smo dio te Europe, dio tog tržišta, tako da su cijene, pa ne mogu reći upola, ali puno su manje nego prošle godine, a ulazni troškovi koje naši farmeri imaju su jako veliki, tako da nisu baš sretni s cijelom situacijom, rekao je Branko Pišonić iz tvrtke Pioneer.

Branko Pišonić – tvrtka Pioneer

Ivan Forjan kazao je kako je posebna čast i zahvala za trud kada vas velika tvrtka kao što je Pioneer odabere za OPG na kojem će izvesti pokus s novim hibridima i održati Dan polja.

– Cilj je da što više proizvođača vidi različite sorte koje će biti bolje za naš teren za naš kraj i da se primjenjuju u sadnji. Upravo to je razlog da se uspoređuje različite sorte na istoj parceli s istim uvjetima i da se vidi koja je tu najprihvatljivija za samu proizvodnju kod nas, kazao je Ivan Forjan koji se u svojoj proizvodnji bavi uzgojem svinja, a osim kukuruza sadi i žitarice.

Ivan Forjan

– Ove godinu imam nekakvih 28 hektara. Normalno, kod nas je malo, neću reć’ problem, ali je uvjet da moramo imati i žita puno zbog ishrane svinja. Znači, nije kukuruz prioritetno, nego isto toliko mora biti i žitarica jer je u prehrani svinja to jako bitno, kaže Forjan, a ono što ga brine, kao i sve poljoprivrednike su najavljene cijene  koje nisu zadovoljavajuće.

– Neke cijene koje su izašle u javnost nisu nimalo obećavajuće ili zadovoljavajuće, ali je neka informacija da su to  cijene za silažni kukuruz, znači za vlažnije zrno. Ovo što sad u zadnjih par dana čujemo je malo  bolja cijena, ali daleko je to ispod realne jer je trošak same sadnje puno veći od prošle sezone, a cijena kukuruza trebala bi biti manja. Mislim da nema nikakve logike, ali to je kod nas, nažalost, stvarnost , zaključio je Forjan.