U četvrtak, 21. rujna 2023. godine, u Čazmi će se održati šetnja kojom će sudionici podržati dvije iznimno važne kampanje – UNICEF-ovu “Mliječnu stazu” za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju mladih i Europski tjedan mobilnosti, inicijativu Europske komisije za unaprjeđenje kvalitete života u urbanim sredinama promovirajući inovativna rješenja za urbanu mobilnost.

Dr. Bojana Nikolić, inicijatorica ovog događanja u Čazmi, naglasila je važnost kretanja za održavanje zdravlja i kako hodanje može pomoći ljudima da se nose s teškim životnim situacijama.

– Radi se o sudjelovanju u virtualnoj utrci “Mliječna staza,” koju organizira UNICEF već više godina zaredom, a istovremeno i obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. To je možda još interesantniji događaj za grad Čazmu, budući da Europska komisija organizira ovu inicijativu. Potiče se gradove i zajednice da koriste sredstva za prijevoz koja ne troše energiju kako bi se potaknulo hodanje i vožnja biciklom. Da je i Čazma jedan od gradova koji sudjeluje u ovoj aktivnosti može se vidjeti na karti Europe i svijeta. To je nešto što je, nama mislim, još interesantnije. Smatram da je kretanje ključno i ono nas održava i da se iz nekih, možda ponekad teških životnih situacija, možemo izvući kada se pokrenemo i krenemo. Hodanje je na prvom mjestu i to je nešto što stvarno svatko, dok god može i dok god ga noge služe, treba podržavati i poticati. Uvijek je lakše kada smo u društvu. Zato sam pokrenula ovu inicijativu, kao čisti dogovor između nas nekoliko prijateljica, ali sam pomislila zašto se ne bi svi pridružili. Svi su dobrodošli. Uvijek kažem da je sve lakše u društvu, gdje je lakše slijediti preporuke i naći vrijeme. Kada vas netko pozove, ‘ajde dođi, pridruži se. Ljudi obično nađu vremena da se uključe, kazala nam je dr. Bojana Nikolić.

Okupljanje će početi u 18:00 sati kod fontane na Trgu Čazmanskog Kaptola, gdje će sudionici zajedno krenuti na šetnju do lokaliteta Medjame, a potom se vratiti natrag na Trg.

– Kada se okupimo, krećemo pješice do Medjama. To je prekrasno područje koje Čazma se može s ponosom istaknuti kao mjesto za šetnju kroz šumu. Proći ćemo kroz Medjame i vratiti se nazad do fontane. Mislim da naša šetnja neće trajati više od 45 minuta, najavila je Nikolić.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj inicijativi i podrže ove dvije važne kampanje. Dr. Bojana Nikolić također je potaknula ljude da usvoje zdravu naviku šetnje barem jednom tjedno kako bi osjetili dobrobit učinaka na svoje tijelo i zdravlje.

– Apsolutno pozivam sve koji su u mogućnosti da se pridruže, a oni koji ne mogu sutra, neka svakako izdvoje vrijeme. Od sada nadalje, barem jednom tjedno, neka prošeću tom rutom. Mislim da je ta ruta inače zanimljiva i interesantna, posebno zbog prolaska kroz prirodu i Medjame. Ako to uvedu kao zdravu naviku, sigurno će osjetiti dobrobit učinaka nakon nekog vremena, zaključila je dr. Nikolić.