U organizaciji Turističke zajednice područja južna Bilogora i njezinih partnera, u Grubišnom Polju je održana Turistička ruta Tragovima Ivana Nepomuka Jemeršića. Dio rute bila je i panel rasprava na temu ‘Turističke valorizacije kulturne ostavštine Ivana Nepomuka Jemeršića’, na kojoj su sudjelovali grubišnopoljski župnik Većeslav Magić, profesorica povijesti Monika Vojvodić Andričević, pjesnik, tajnik vijeća ogranaka Matice Hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije i istraživač narodne baštine bilogorskoga kraja Slaven Klobučar te Danijela Belak, direktorica TZ Sjeverna Moslavina. Naime, pokušalo se doći do odgovora je li i na koji način moguće kulturnu ostavštinu pretvoriti u turistički adut.

S. Klobučar kaže kako je važno osvijestiti javnost tko je i što bio Jemeršić, koje su njegove zasluge i ostavština i na tomu graditi turističku priču, koja zasigurno može zaživjeti ukoliko se kvalitetno i planski radi.

Župnik Magić je o njegovu sjajnom intelektu i sposobnostima posvjedočio anegdotom u kojoj je Jemeršić osvojio predstavnika tadašnje vlasti Khuena Hedervaryja, koji je jednom prilikom boravio u Grubišnom Polju.-Javio se na raspisani natječaj za svećenika, ali ga je Hedervaryjeva vlast a priori odbila. Ali, kada je Hedervary gostujući jednom prilikom u župnom dvoru čuo Jemeršićev govor, odmah je dao zapovijed da se Nadbiskupiji izda dozvola za imenovanjem Jemeršića župnikom-kaže V. Magić.

Više pročitajte u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika koji izlazi 21. rujna