U petak, 8. rujna 2023. godine u prepunom Studijskom odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” održana je 10. po redu „TEDxNKPPBjelovar“ konferencija. I na ovogodišnjem TEDx-u sudjelovali su izvrsni govornici, a ove godine to su bili: Ela Naranđa, Baiba Krumina, Đuro Gavran, Irma Unušić i Dijana Hodalić.

Vlasnica obrta za digitalni marketing „elaOrange“, predavačica na CUK-u Bjelovar i ljubiteljica pčelarstva, Ela Naranđa, pružila je inspiraciju i dala praktične savjete malim poljoprivrednicima (i svima drugima!) o tome kako uspješno prodati svoje proizvode online, iskoristiti moć digitalne tehnologije i kreativnih strategija, bez potrebe za značajnim financijskim ulaganjima. U današnjem digitalnom dobu mogućnosti besplatne online prodaje pružaju nevjerojatne šanse malim poljoprivrednicima da prošire svoje poslovanje i dosegnu globalno tržište.

Baiba Krumina, profesionalna je mindfulness trenerica iz Latvije koja je svoje kvalifikacije stekla u UCSD Mindfulness Centru u SAD-u, a iskustvo u korporativnim financijama čini ju jedinstveno kvalificiranom trenericom mindfulnessa za raznolike organizacije. Baiba pomaže pojedincima, timovima i njihovim vođama da postanu obazriviji te da žive sretnije i manje stresne poslovne živote. Baiba je otkrila što ju je desetogodišnje iskustvo meditacije naučilo o treniranju uma za postizanje smirenosti, radosti i blagostanja te kako koristiti mindfulness, odnosno tehniku usredotočene svjesnosti kako bismo oblikovali svoj mozak i postali sretniji.

Đuro Gavran filmski je redatelj i suosnivač producentske kuće „Pipser“. Režirao je više od 30 dokumentaraca među kojima i nagrađivani dokumentarni film „Jedna od nas“ koji se bavi problemom seksualnog nasilja te dokumentarnu serija „Dobra ekonomija“ koja ispituje koncept održive ekonomije u Hrvatskoj. Režirao je i niz dokumentaraca koji su fokusirani na djecu i različitost, a trenutno razvija dugometražni dokumentarni film o odnosu očeva i djece te se bavi produkcijom promotivnih i korporativnih filmova koji promoviraju održivu budućnost. Đuru je pismo razredne kolegice, 15 godina nakon završetka srednje škole, potaknulo da napravi dokumentarni film, a proces rada na filmu motivirao ga je da pokrene edukativnu kampanju o seksualnom nasilju nad djecom.

Polazeći prvenstveno od svog osobnog iskustva plesna umjetnica Irma Unušić dočarala je sasvim drugačiju kazališnu predstavu. Predstavu u kojoj možemo dodirnuti, u kojoj se možemo kretati, pomirisati, osluškivati i osjećati sigurno jer nam je dopušteno biti ono što jesmo i doživljavati kako želimo. Bez očekivanja i predrasuda. Kazalište koje dopušta da osjetimo svoj unutarnji ples i pokrene nas.

Irma se bavi edukativnim, koreografskim, izvođačkim i producentskim radom u području suvremenog plesa. Osnivačica je i voditeljica Umjetničke organizacije „SHOOMA“ koja djeluje u polju izvedbenih umjetnosti za mladu publiku s posebnim fokusom na kreiranje kazališnih iskustava koja pomiču granice onoga što predstave za djecu i mlade mogu biti.

Dijana Hodalić, profesorica je ruskog jezika i fonetike, vlasnica Studija za komunikaciju slušanje, glas i govor „Difon d.o.o.“ Dijana je govorila o govorničkim znanjima koja su u sadašnje vrijeme nužna svima, u gotovo svim zanimanjima i situacijama. Saznali smo zašto je važno znati kako sastaviti govor, kako privući publiku, argumentirano iznijeti svoju ideju, smanjiti tremu pred javni nastup, kako slušati, jer slušanje je jednako važno kao i govorenje, argumentirano se obraniti od verbalnih napada, učiniti glas i govor ugodnima i uvjeravajućima.

„TEDxNKPPBjelovar“ konferenciju sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija RH, a ostali sponzori koji su pridonijeli tome da konferencija bude besplatna za sudionike su: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Koestlin, Salon za njegu tijela Karla, OPG Perec, Kasački klub Bjelovar, OPG Horvat, Ljekarna Bjelovar, Cafe Sinatra i Vinarija Coner.

TED je događaj koji okuplja vodeće svjetske mislioce koji kroz govore dijele svoje ideje, a tiču se tehnologije, zabave, dizajna, znanosti, humanističkih znanosti i poslovnog razvoja. U duhu „ideja vrijednih širenja”, TED je stvorio TEDx program lokalnih, samostalno organiziranih događaja koji potiču dijalog i lokalnu povezanost. Naš TEDx događaj djeluje pod licencom TED-a, a organizator konferencije je Narodna knjižnica „Petar Preradović“.