Završena je energetska obnova Područne škole u Vrtlinskoj, vrijedna 185.000 eura. Projekt je bio prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te je Gradu Čazmi odobrena potpora u iznosu od 45.000 eura. Veći dio sredstava, čak 139.000 eura, osiguran je iz proračuna Grada Čazma.

Nakon završetka obnove, škola je doživjela potpunu transformaciju s poboljšanim uvjetima za učenje.

Školu su posjetili gradonačelnik Dinko Pirak sa svojim najbližim suradnicima i v.d. ravnateljice OŠ Čazma, Ivana Moguš. U školi su ih dočekali učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Posebno su se razveselili gradonačelniku Piraku, kojeg su iznenadili pjesmicom i crtežom svoje škole. Tijekom razgovora, učenici su gradonačelniku izrazili nekoliko želja za dodatnim sadržajima.

– Drago mi je da su učenici u Vrtlinskoj dobili obnovljenu školu koja sada izgleda kao nova nakon potpune obnove. Tijekom obilaska vidjeli smo da su radovi izvedeni izuzetno kvalitetno, a ono što je najvažnije, djeca su sretna u svojem novom okruženju. Imamo daljnje planove za ulaganja i čuo sam od djece da su potrebni dodatni sadržaji poput igrališta, ormarića za stvari, golova i blagavaonice. To su njihove želje i potrebe, i na nama je da ih ostvarimo. Nadam se da će se povećati broj učenika u ovoj školi. Vjerujem da će ljudi dobiti poticaj za naseljavanje u ovaj kraj i da će se rađati nova djeca i dolaziti novi stanovnici, izjavio je Pirak i dodao kako će grad nastaviti ulagati u svoje škole.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

V.d. ravnateljice Ivana Moguš, istaknula je važnost obnove područnih škola za lokalnu zajednicu te naglasila da su učenici i roditelji izuzetno zadovoljni novim uvjetima i poboljšanjima unutar škole.

– Svaka škola u manjem mjestu je srce tog mjesta i mjesto na kojem se odvijaju različita obilježavanja, manifestacije i druženja mladih. S obzirom da budućnost leži na mladima, izuzetno mi je drago što se ovi prostori obnavljaju i koriste na ovaj način, kazala je Moguš, najavljujući i skoro rješenje nekih od zahtjeva učenika.

– Počevši od ove školske godine, imamo mogućnost kuhanja u matičnoj školi i dostavu hrane u sve područne škole. Trenutačno su nam dvije škole, Vrtlinska i Miklouš, ostale bez blagovaonica, no radimo na njihovom uređenju. Ono što je posebno zadovoljavajuće je da su učenici iznimno zadovoljni kvalitetom prehrane. Uskoro ćemo dovršiti opremanje prostora ormarićima, cipelarima i ostalim sadržajima prema željama učenika i učitelja. Učenici su zadovoljni, učitelji su sretni i mi smo sretni, naglasila je Moguš.

v.d. ravnateljice OŠ Čazma Ivana Moguš

Projekt obnove obuhvatio je energetsku obnovu zgrade, uključujući termoizolaciju vanjske ovojnice, stropa i poda, zamjenu vanjskih prozora, unutarnjih i vanjskih vrata te zamjenu postojeće rasvjete novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom. Izvođač radova bila je tvrtka Palam d.o.o. iz Sesveta.

I učiteljica Tatjana Ravlić pohvalila je obnovu, istaknuvši značajno poboljšanje uvjeta u školi. Školski prostori sada su obnovljeni izvana i iznutra, a tehnički aspekti su također unaprijeđeni, uključujući nabavku pametne ploče.

– Ovo je neusporedivo. Prije obnove, škola je bila u vrlo derutnom stanju, od sanitarnog čvora, inventara, podova i zidova. Sada je sve to kompletno obnovljeno i mi smo presretni. Poboljšali smo i tehničke uvjete u školi, dobili smo pametnu ploču, a pregovaramo i o drugim poboljšanjima, izjavila je Ravlić.

Tatjana Ravlić

Osim učenika, roditelji su dugo čekali na obnovu škole. Predstavnica roditelja Ivana Gabrijela Katić izrazila je zadovoljstvo obnovom, istaknuvši da je škola bila u iznimno lošem stanju te da je obnova bila prijeko potrebna.

– Obnova znači puno i roditeljima. Djeca su sada zadovoljnija i borave u puno ljepšem okruženju nego prije. Dobili su nove wc-e i nove učionice, što je izuzetno važno. Škola nije više u rasulu kao prije. Ova škola stoji već godinama i obnova joj je bila prijeko potrebna, zaključila je Katić.

Ivana Gabrijela katić

Škola u Vrtlinskoj osnovana je 1881. godine, ali prvi postojeći zapis datira od 5. rujna 1946. godine, tadašnjeg učitelja Matije Đerkeša. Školu polaze djeca iz Vrtlinske i susjednih sela – Pobjenika, Pavličana i Pobrđana.

Ove godine Područnu školu Vrtlinska pohađa 17 učenika, u dva kombinirana razredna odjela.