Započela je trodnevna manifestacija „Zapovijed pod lipom“. Nositelj manifestacije je Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Miklouš, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatski sabor kulture, Grad Čazma i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Prvog dana održana je završna radionica djece Osnovne škole Čazma posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini pod nazivom „Miklouš je malo selo“. U suradnji sa slikarskim ateljeom Antolčić iz Čazme, održana je iradionica i izložba slika čiji su autori djeca, sudionici radionice.

Matko Antolčić

– Na radionici smo obradili narodne nošnje sela Miklouš prema fotografijama koje su napravili članovi KUD-a. Ja sam pripremio za tu radionicu prema tim fotografijama bojanku i djeca su radila svoje varijante boja i uzoraka narodnih nošnji i unijeli su jedno šarenilo prema svom nahođenju. Vjerujem da ćemo i iduće godine napraviti sličnu radionicu, ali u nju ćemo možda uključiti i odrasle, kazao je Antolčić.

Drugi dio programa nosio je naziv „Zaboravljena jela i slastice“. Na izložbi su predstavljena jela i slastice koje su davno pripremale naše bake, a posjetitelji su ih mogli razgledati i degustirati.

– Odazivom građana na prvi dan manifestacije više smo nego zadovoljni. Čini mi se da,, nakon što smo prošle godine osmislili ovaj program, ove godine nakon intenzivnih priprema je bio pun pogodak. Bilo je lijepo vidjeti interes posjetitelja na dječjoj radionici i na izložbi slika koje su djeca radila s našim Matkom Antolčićem isto tako degustacija hrane je odlično prihvaćena. Nakon puno truda stvarno nam je drago vidjeti da su posjetitelji zadovoljni s onim što smo im prvog dana ponudili, otkriva nam tajnica KUD-a „Sloga“ Višnja Sudarević.

Ovom prigodom bila je postavljena i prigodna izložba pod nazivom “Od originala do rekonstrukcije”. Izložba prikazuje stare fotografije koje su rekonstruirane i “oživljene” od strane članova KUD-a.

Danas s početkom u 19:00 sati, u crkvi u Gornjem Mikloušu održat će se večer izvorne pučke pjesme pod nazivom “Izašla je sjajna zvijezda“.

– Dolazi nam nekoliko vokalnih sastava iz raznih dijelova Hrvatske koji će izvesti pučke pjesme u jednom prekrasnom ambijentu. Pozivam ljude koji su ljubitelji takvog načina pjevanja da dođu i da nas počaste svojim prisustvom, dodala je Sudarević.