Iako suvremena kuhinja na našim prostorima obiluje raznovrsnim svjetskim delicijama koje su postale sastavni dio našeg kulinarstva, ponekad imamo želju i volju kušati neko staro i zaboravljeno jelo.

Jedna od takvih zaboravljenih poslastica je grahkaša, jelo koje su nekad često pripremale naše bake. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo bilo je karakteristično za mnoga domaćinstva.

Dva vješta kuhara, Tihomir Mlinarić i Marijan Sudarević, odlučili su se prisjetiti ovog tradicionalnog jela i ponuditi ga posjetiteljima na manifestaciji “Zapovijed pod lipom.”

– Odlučili smo skuhati ovo jelo jer smo ga često jeli kao djeca. Bila je to jednostavna priprema. U to vrijeme, ljudi su često radili na polju, a ovo jelo se brzo pripremalo. Samo bi stavili u lonac malo graha i kaše i ako su imali suhe kožice, dodali bi i nju. Ostavili bi da se krčka, a kad bi se vratili s polja, samo bi složili zafrik i gotovo. To je bilo najjednostavnije jelo koje možete zamisliti, kazao nam je Sudarević i dodao kako su nekad jela bila jednostavna i jeftina, a okusom su bila odlična.

No, ovo tradicionalno jelo danas je pomalo zaboravljeno.

– Mi smo ga pripremili i nadamo se da će svi koji ga probaju biti zadovoljni i ponovno ga uvrstiti u svoje jelovnike. Moram priznati da mlađi ljudi nisu čuli za ovo jelo, dok nas stariji pitaju odakle nam recept i kako smo ga pronašli, dodao je Sudarević.