Općinsko vijeće Općine Štefanje održalo je svoju 14. sjednicu na kojoj je usvojen financijski  izvještaj proračuna Općine Štefanje za razdoblje siječanj-lipanj te polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Načelnik Silvestar Štefović vijećnicima je podnio Izvještaj o radu za prvi dio ove godine koji je kao i sve točke na sjednici jednoglasno usvojen. Izglasan je i prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je povećan za 77 tisuća eura zbog investicija koje su prijavljene na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja, a u najvećoj mjeri se odnosi na izgradnju dječjeg igrališta u Narti. Povećan je iznos i za održavanje nerazvrstanih cesta, veterinarske usluge, točnije zbrinjavanje napuštenih životinja, a osigurana su i sredstva za rad komunalnog redara kojeg će ubuduće Općina štefanje dijeliti sa susjednom Ivanskom.

– S obzirom na to da mi komunalnog redara nemamo, oni imaju, temeljem poziva Ministarstva uprave i Ministarstva financija koristit ćemo sredstva koja su nam na raspolaganju kao poticajnu mjeru za funkcionalno spajanje nekih poslova u djelokrugu jedinica lokalne samouprave. Mi smo se odlučili za komunalnog redara s njima. Već dugi niz godina imamo problem što nemamo kolona redara, a ovdje moći ćemo iskoristiti neka sredstva za njegovu plaću, pa onda zašto ne bi tako onda zajednički obavljali te poslove. Mislim da je to u interesu i jedne i druge jedinice lokalne samouprave i da je to dobar i pozitivan primjer suradnje između dvije općine – rekao je načelnik Štefović. Još jedna odluka koja je usvojena na sjednici vijeća je na istom tragu, riječ je o suradnji na utemeljenju Turističke zajednice „Garić Grad“ za Općine Berek, Ivanska i Štefanje.

– Vjerujem da ćemo, nakon što ovaj administrativni dio završimo uspjeti i reorganizirati ovu turističku zajednicu, poboljšati njezin rad, zaposliti direktora i krenuti ozbiljnije s razvojem turizma na području naše tri općine. Mislim da je to nekakva logična cjelina, mi smo Bijela Moslavina i to može biti dobra priča i zbog naše suradnje, ali imamo dosta potencijala koji se može kroz ovaj dio iskoristiti i promovirati, kazao je Štefović.

Vijećnici su na sjednici dali suglasnost za dugoročno kreditno zaduženje Gospodarsko komunalnom parku Štefanje za kupnju stroja za prikupljanje boca čime se očekuje u konačnici povećati prihode GKP-a jer se za  boce prikupljene strojno dobiva veća naknada od Fonda. Dio sredstava za stroj osiguran je od Fonda za zaštitu okoliša, dok se dio sredstava treba osigurati kreditom što su vijećnici također jednoglasno prihvatili.

Vijest koja se sigurno neće svidjeti stanovnicima općine Štefanje je povećanje cijene odvoza otpada od 1. listopada. Naime, nakon javne rasprave od koncesionara Ekoflora u Općinu je stigao zahtjev za izdavanje suglasnosti za primjenu cjenika za obavljanje javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kojim su značajno povećane cijene ove usluge.

– Fiksni dio ostaje isti kao što je bio i dosad 6,10 eura. Međutim, za prvo pražnjenje sada predlažu 4,02 eura, za drugo pražnjenje 2,09 i za treće pražnjenje 1,77 eura. To ispada za prvo pražnjenje kante od 120 litara s fiksnim dijelom i s varijabilnim, kad jednom iznesete kantu, 10,12 eura. Za drugo pražnjenje će biti 12,21 eura, a za treće pražnjenje 13,98 eura, rekao je Štefović i dodao kako je to povećanje s dosadašnjih sedamdesetak kuna na 100 kuna mjesečno za tri pražnjenja kante, no da Općina nema druge nego mora prihvatiti povećanje cijene odvoza otpada.

– Mi zapravo nekakvog izbora posebno nemamo, jer nitko ne želi odvoziti naše smeće po nižim cijenama. Oni imaju cijene kakve imaju, možete sami na internet stranicama Ekoflora provjeriti cjenike drugih općina u kojima oni voze. Cijene su veće, tako da neću reći da smo dobro prošli jer je poskupljenje definitivno, ali na žalost jeftinije nećemo moći proći, zaključio je Štefović.

No, da sve ne završi u crnom tonu, vijećnici su prihvatili predloženi program proslave Dana općine Štefanje 15. rujna koji će započeti Svetom misom u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Štefanju s početkom u 11,00 sati. U 12:30 bit će održana Svečana sjednica Općinskog vijeća, nakon čega će se u središnjem parku u Štefanju održati već tradicionalni „Šajbaj fest“ uz izložbu OPG-a i njihovih proizvoda, kuhanje fiša i srnećeg od strane udruga, pečenog vola i natjecanje u pečenju roštilja.