Česka obec Bjelovar sudjelovala je od 25.-27.08.2023. na međunarodnom folklornom festivalu Zlínské besedování u Zlínu u Češkoj. Tamo se predstavila velika folklorna skupina Srdečko koju vodi Tihomira Barišić, uz vokalnu pratnju pjevačke skupine Rozmarinke koju vodi prof. Vesna Šos, te uz glazbenu pratnju Stari prijatelji koji su ovaj puta bili u nešto drugačijem izdanju.

Naime, prva postava nije bila u mogućnosti ići, te su uz već mlade svirače Ivana Nikolu Jurića koji ih je tamo vodio, i Antonia Sabola uskočili i pomogli mladi glazbenici Petar Miljanić i Karla Glaze.

Više o samom gostovanju pojasnila nam je Tihomira Barišić:

‒  U Zlìn smo stigli u petak dopodne i tada kreće naša velika avantura, mogla bih reći naš veliki izazov. Već u večernjim satima smo imali nastup gdje smo se prvo predstavili sa setom čeških plesova, a nakon toga sa spletom bilogorskih plesova. Kod dogovora sa organizatorima festivala dobili smo upit da li se možemo predstaviti i sa plesovima našeg kraja, što je nama bio veliki izazov jer inače plešemo samo češke plesove. Naravno da smo pristali. Uz veliku pomoć Marijana Jančija koji nam ne ustupio svoju koreografiju i još veću pomoć Igora Grgića koji nam je složio, pripremio i posudio nošnje ponosno smo otplesali i predstavili plesove našega kraja, naše Bilogore. Subota nam je bio dan izazova, dan obaranja rekorda što u broju nastupa, što u broju presvlačenja. Već u 10 sati krenuli smo u povorku gradom, gdje smo uz pjesmu i ples predstavili i češki i hrvatski kraj. U 13.30 predstavili smo se u Gradskoj vijećnici grada Zlìna. Tamo je išao jedan par u narodnoj nošnji te naša predsjednica Miruška Lončar i Jasna Grgić Škaurin pročelnica upravnog odjela za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrb i opće poslove u gradu Bjelovaru. U popodnevnim satima na pozornici na glavnom trgu ponovno smo se predstavili sa spletom bilogorskih plesova. U večernjem terminu imali smo tri izlaska na pozornicu. Prvi set nam je bio češki gdje smo plesali tri plesa u kijovskim nošnjama, drugi set je bila bilogora, a treći izlazak smo bili ponovno u českim nošnjama, gdje smo se predstavili sa plesovima Sousedska, Jake je to heske i Čardaš. Nastupi su određeni odlično, komentari publike su bili izvrsni, a mi smo bili više sretni nego što smo bili umorni, jer smo se u jednome danu preodjenuli pet puta u drugu narodnu nošnju, na temperaturi od 30 stupnjeva, gdje smo se za presvlačenje penjali svaki puta na drugi kat zgrade. I to smo svi mi odradili, i mladi i stari i sve to sa osmjehom na licu i ponosni. Ponosni, jer smo vidjeli da se sav trud, sav rad, sve naporne probe koje smo imali mjesec dana prije nastupa, sve se to isplatilo jer smo mi bili sretni. U nedjelju ujutro opet smo se obukli u nošnje i išli smo na Svetu misu. Tamo se naša pjevačka skupina Rozmarinke predstavila sa spletom čeških pjesama. Bila nam je to prilika i prisustvovati na misi koja se služila na češkom jeziku. Uglavnom, bilo je to jedno veselo, prekrasno putovanje koje smo završili uz pjesmu i svirku  u autobusu na povratku kući, pojasnila je Barišić.

Sam nastup i trud koji su članovi Češke obeci pokazali predstavljajući Bjelovar i Bilogoru pohvalila je Jasna Grgić Škaurin koja ih je i pratila: ‒ Neizreciva snaga, upornost i ljepota su riječi kojima mogu opisati članice i članove Češke Obec Bjelovar. Prekrasna mladost, snaga i mudrost starijih članova čine ovu ekipu najboljom na ovogodišnjim danima folklora u Zlinu. Imati snage na plus 32 stupnja 11 puta u samo jednom danu se presvući iz jedne nošnje u drugu, pa treću te punim srcem plesati i pjevati, to može samo Bjelovar. Dragi članovi Češka Obec Bjelovar, predstavili ste Grad Bjelovar u punom sjaju ‒ zahvalila im je pročelnica. Slaven Klobučar