Osnovna škola Čazma dočekala je svoje učenike i krenulo se u novu 2023. / 2024. školsku godinu. Poseban je ovo bio dan za prvašiće koji su na početku školovanja svečano dočekani u školskom dvorištu gdje su im se prigodno obratili gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i ravnateljica škole Ivana Moguš, a održan je i kratki program za prvašiće i njihove roditelje te su podijeljeni i prigodni pokloni.

– Ukupno nam je 70 prvašića  ove godine, šest više nego prošle školske godine i nadamo se da će se taj trend i dalje nastaviti. Ove školske godine nam je nešto pao broj učenika u Područnoj školi Miklouš, , dok recimo, Područna škola Dapci se malo popravila. Zaista se veselim uspješnoj suradnji i s roditeljima i s učenicima, kazala je ravnateljica Ivana Moguš.

Početkom kalendarske godine osnivačka prva nad osnovnom školom Čazma od Bjelovarsko-bilogorske županije je preuzeo Grad Čazma, no ovo je prva školska godina koja počinje pod novim osnivačem. Gradonačelnik Dinko Pirak izjavio je kako su prvi dan vrtića i prvi dan škole, osnovne ili srednje, trenutci u životu koji se zauvijek pamte.

–  Kao što mi pamtimo svoje početke osnovne škole, tako će i djeca pamtiti današnji početak svojeg školovanja. Želimo im puno uspjeha u ovoj našoj obnovljenoj školi. Radit ćemo sve da im bude što ugodniji boravak i u budućnosti. Dogradit ćemo školu, napravit ćemo nove učionice tako da imamo jednosmjenski rad da sva djeca idu ujutro, da se mogu više baviti svojim aktivnostima. Nabavili smo, osim udžbenika, što država kupuje svakom djetetu, sav radni materijal i što reći, nego zaželjeti uspješnu školsku godinu, kako našoj djeci, tako i učiteljima i profesorima koji će brinuti o njima, kazao je Pirak.

Osim što je današnji dan početak školovanja prvašićima i njihovim učiteljima današnji dan predstavlja jedan novi početak.

–  Velika je to prekretnica u životu djece, ali i nas učitelja. S djecom mi dobivamo i roditelje, pa i cijele obitelji. To je isto uzbuđenje, „Kakva će biti djeca? Kakvi će biti roditelji?“, ali svi se nadamo da će biti super i da ćemo ostvariti odličnu suradnju. U svakom životu put do uspjeha ne ide liftom, nego stepenicama, pa evo, krećemo u prvi razred stepenicu po stepenicu, kazala je učiteljica Anita Mikulandra koja se prošle školske godine rastala od svog četvrtog razreda, a sada je dobila prvašiće. Kaže da je svaki rastanak težak, no ujedno je i novi početak.

–  Naravno da se bilo teško rastati, susrećem ih svaki dan, pa se veselimo, a njima je bilo teško otići u peti razred. Navikli su na jednu učiteljicu. Ja sam im bila kao mama. Sad dolaze neki novi učenici, ali takav je život. Moraju se upoznati s drugim učiteljima. Mislim da im neće biti teško, kazala je i dodala što prvašići mogu očekivati prvi tjedan svog školovanja:

– Imamo prvi tjedan prilagodbu, nastava kraće traje, a već od sljedećeg tjedna idemo sa školskim obvezama, ali isto polako. Sad se upoznajemo i usvajamo neka pravila ponašanja. Nekim roditeljima je ovo prvo dijete, prvi susret sa školom, pa trebamo sve u detalje proći, zaključila je Mikulandra.