Nova školska godina počela je u ponedjeljak za oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih će nešto više od 12.000 sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave koja se od danas provodi u 62 osnovne škole.

U povodu početka školske godine župan Marko Marušić posjetio je OŠ Mate Lovraka u Velikom Grđevcu koja se jedina na području županije uključila u eksperimentalni program.

Župan Marušić zaželio je svim učenicima puno sreće i uspjeha u novoj školskoj godini te izrazio svoje zadovoljstvo povećanjem broja prvašića u ovoj pedagoškoj godini na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Imamo razloga za zadovoljstvo, nažalost, demografski trend je padanja broja stanovništva na području naše županije, kao i Hrvatske. Ovo nam budi svakako optimizam. Prošle godine je bilo 920 upisanih prvašića, a ove godine 923. Dakle, idemo onom uzlaznom putanjom i to nas svakako ohrabruje i veseli, kazao je župan Marušić.

U OŠ Mato Lovrak u Velikom Grđevcu eksperimentalni program će se provoditi za učenike od prvog do osmog razreda, a ravnateljica Marina Balen kazala je kako je zbog toga u školi potpuno nova organizacija rada na razini školskog dana.

– Nastavni dan podijeljen je u tri etape. A1 je obvezna nastava, A2 čini potporu, potpomognuto i obogaćeno učenje, a B1 su izvannastavne aktivnosti. Nakon toga, škola se otvara prema potrebama zajednice i potrebama učenika koji žive u ovim prostorima. Školu otvaramo za korištenje dvorane. Suradnjom s udrugama ćemo školski prostor otvoriti da se učenici mogu osjećati sigurno, bez dodatnih troškova za roditelje, ali isto tako moći ćemo osigurati financiranje svih aktivnosti koje su potrebne u dva programa, kazala je Balen.