13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Povratak glazbenog blaga: Svečana kolaudacija orgulja u Crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi

Nove vijesti

Svečanom kolaudacijom obilježen je završetak radova na obnovi orgulja u crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi, koje su izgrađene u radionici bečkog graditelja Johanna Henckea 1767. godine.

Orgulje čazmanske župne crkve do danas su sačuvane u svojem izvornom obliku kako u konstruktivno-tehničkom tako i u akustičko-fonetičkom  segmentu i spadaju među najvrjednije sačuvane orgulje ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

Inicijativom crkvenih vlasti 2012. godine, u vrijeme dok je župom upravljao preč. Dubravko Lauš te biskupijom msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, pokrenuta je obnova orgulja. Radovi su uspješno dovršeni nakon jedanaest godina zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Restauratorsko-konzervatorske radove obnove instrumentalnog ustroja izvela je Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba, a kućišta Hrvatski restauratorski zavod.

– Sveti Augustin rekao da tko pjeva, dvostruko moli, pa s radošću možemo podijeliti informaciju o posebnosti koju kao župa posjedujemo, a koja obogaćuje naša euharistijska slavlja. To su kasno barokne orgulje izgrađene u rokoko stilu kao istaknutim instrumentu sakralnom glazbenom opusu. Blagoslovom tj. svečanom kolaudacijom zahvaljujemo Gospodinu na daru posjedovanja orgulja, ali i na župljanima koji će uz njezine zvuke nadalje pjevati i kroz pjesmu slaviti Božju ljubav i dobrotu, kazao je preč. Dubravko Lauš, župnik župe sv. Marije Magdalene.

Zahvalno misno slavlje predvodio je bjelovarsko-križevački  biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, koji je ujedno blagoslovio obnovljene orgulje.

– Orgulje su kao instrument nastale davno kao instrument. Svoje korijene vuku u antičko vrijeme, ali poseban procvat doživjele su u baroku tamo u 17. stoljeću. Evo i naše su orgulje ovdje iz tog vremena. Po svom obliku i formi  vidimo kako su se graditelji tada trudili da orgulje po vanjskom izgledu, a onda osobito po svom zvuku u ljudima pobuđuju nešto lijepo i plemenito, kazao je u propovijedi biskup Huzjak i dodao kako slušanjem orgulja slušamo sklad i ljepotu glazbe koja nas uvijek uzdiže.

– U današnje vrijeme imamo problem jer u tom svijetu glazbe ima svakakvih stvari koje nikako čovjeka ne uzdižu, nego ga strmoglavljuju, kazao je.

Biskup Huzjak se s puno emocija i lijepih riječi prisjetio i kolaudacije orgulja nakon njihove obnove prije četiri desetljeća  kojoj je i sam prisustvovao. Orgulje je tada svirao Anđelko Klobučar, misu je predvodio biskup Đuro Kokša, a župnik čazmanske župe je tada bio Andrija Vujisić koji je brojnim Čazmancima bio omiljeni svećenik.

Svečanoj kolaudaciji prisustvovala je i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo i radost što ima priliku svjedočiti kolaudaciji orgulja u crkvi sv. Marije Magdalene.

– Možete biti ponosni da u svom gradu imate jedan od najvrjednijih instrumenata sačuvanih u Hrvatskoj. Meni je drago da smo kao Ministarstvo doprinijeli ne samo obnovi ovih vrijednih orgulja nego i crkve nakon nedavnog potresa i olujnog nevremena koje je zahvatilo Čazmu. Kada se obnove i kolaudiraju orgulje to nije samo čin obnove kulturne baštine jer orgulje kao instrument svojom glazbom više od bilo kojeg drugog čini tu povezanost između vrijednosti kulture, kulturne baštine, vjernika i onog duhovnog zbog čega svi u crkvu dolaze. Zato se nadam i vjerujem da će te u svim godinama i desetljećima koje su ispred vas znati čuvati vrijednost onog što čuvate tu u Čazmi u crkvi. Vjerujem da ćete orgulje često slušati u liturgiji ali i na koncertima i da će vas pratiti kroz vaše živote u nekim lijepim, a možda i tužnim trenutcima, kazala je Obuljen Koržinek.

Svečanosti su prisustvovali i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Marko Marušić, te gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak. Župan Marušić čestitao je svima na uspješno provedenom projektu obnove, ističući važnost čuvanja kulturne baštine za buduće generacije.

– Zaista sam ganut, prekrasna je bila večer. Ovo je jedan zaista poseban događaj. Imao sam čast svjedočiti  obnovljenim orguljama nakon 40 godina i zaista čestitam svima. Zahvaljujem i Ministarstvu kulture što je prepoznalo ovaj zaista hvalevrijedan projekt i na ponos, kako Čazme, tako i naše Bjelovarsko -bilogorske županije. Zaista imamo vrijednosti koje moramo čuvati za naše buduće generacije koje dolaze, kazao je Marušić.

Gradonačelnik Pirak, posebno se raduje povratku orgulja u čazmansku crkvu, nazivajući ih “kraljicom instrumenata” te podsjećajući na svoje osobno iskustvo kao orguljaša na istim orguljama.

– Naše orgulje su zasigurno jedan od najljepših  instrumenata zasigurno u Hrvatskoj na što smo posebno ponosni. Radujem se što se orgulje vratile i što ponovno možemo čuti ovaj prekrasan zvuk, a i diviti se njihovoj umjetničkoj vrijednosti. Čuli smo od biskupa da je i on bio nazočan ovdje na kolaudaciji prije četrdeset godina kada je s Bogoslovskim oktetom pjevao tada na kolaudaciji, a Anđelko Klobučar, naš proslavljeni orguljaš svirao i imao koncert, ali sjećam se toga i sam jer bio sam tada ovdje u našoj crkvi. Isto tako posebno sam emocionalno vezan za naše orgulje jer sam jedan dio svog života nekoliko godina i sam bio orguljaš na njima što me naročito raduje, kazao je Pirak.

Povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, Marko Đurakić / foto; Davor Kirin

Ova svečanost označila je ne samo povratak orgulja u crkvu sv. Marije Magdalene već i očuvanje vrijednog dijela kulturne baštine i glazbene tradicije Čazme. Orgulje će nastaviti obogaćivati liturgijska i koncertna iskustva vjernika i građana, čuvajući svoju jedinstvenu povijest i umjetničku vrijednost. Nakon kolaudacije koncert je izveo povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, Marko Đurakić.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika