U ponedjeljak 4. rujna u osnovne škole na području  Bjelovarsko-bilogorske županije krenut će 923 prvašića što je za 3 učenika više nego prošle školske godine, doznajemo od pročelnice županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Andree Prugovečki Klepac. Neke škole, nažalost, ove školske godine neće primiti niti jednog učenika, no nije problem u nedostatku učenika.

– Škola Dežanovac je zatvorila područnu školu Blagorodovac prošle godine, a ove je Osnovna škola Nova Rača  odlučila da se zatvori područna škola Sasovac. Konkretno, u ovim školama je bilo učenika, ali su roditelji donijeli odluku da  djeca idu u matičnu školu jer se radilo malom broju djece, pojasnila je Prugovečki Klepac i dodala kako je sve spremno za početak školske godine i da nema većih problema s nastavničkim kadrom.

– Što se toga tiče, mi nismo nadležni za politiku zapošljavanja. Mi dobivamo informacije kada Ministarstvo daje zeleno svjetlo.  Zapošljavanje je u ingerenciji Ministarstva i škole, ali zasad nemamo nikakvih povratnih informacija da bi bilo negdje problema. Konkretno, Ministarstvo daje odobrenja za nova zapošljavanja, a škole mogu za početak uzeti do 60 dana djelatnike. Što se tiče stručne rane snage škole nemaju većih problema. Naravno, određeni predmeti već godinama su problem, ali i tu škole pronalaze djelatnike kako bi mogli pokriti nastavu, rekla je.

Što se pak srednjih škola tiče, u prve razrede srednjih na području županije upisano je 1192 učenika, gotovo 270 više nego u prve razrede osnovnih škola, pa se i po ovom podatku mogu iščitati nepovoljni demografski podaci.