U sklopu 93 milijuna eura vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ danas je u Dubravi podignut četvrti vodotoranj od pet koliko će ih biti na vodouslužnom području Grada Vrbovca i 5 okolnih općina.

Tomislav Masten direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije

– Vodotoranj ima kapacitet 350 m3, visok je 38 metara težak oko 50 tona. Ovo je četvrti vodotoranj koji dižemo koji nam je potreban da bi mogao sustav vodoopskrbe na području Vrbovca i okolice funkcionirati. Sama funkcija ovog tornja je da regulira tlakove na području općine Dubrava i djelomično na području susjedne općine Farkaševac. Samo područje Općine Dubrava u sklopu projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb Istok, u sklopu kojeg se gradi ovaj vodotoranj, je na početku samoga projekta bila relativno slabo pokrivena vodoopskrbnom mrežom. Govorimo o cca 14 km vodoopskrbne mreže na području čitave općine. Ovim projektom Općina Dubrava je dobila 54 kilometra nove mreže koja je sagrađena, međutim, da bi ona mogla funkcionirati upravo su nam potrebni ovakvi objekti, rekao je Tomislav Masten direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije koja je nositelj projekta.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša rekao je kako je ovo velik dan za cijelu općinu, ali i cijeli istok Zagrebačke županije te se zahvalio Vladi RH Koja je izlobirala EU financiranje cijelog projekta te Hrvatskim vodama i Zagrebačkoj županiji na njegovoj realizaciji.

– Podizanje Vodotornja Dubrava od ogromnog je značaja za Općinu Dubrava i Općinu Farkaševac. Dovoljno govori podatak da je prije početka realizacije ovog velikog projekta pokrivenost s vodoopskrbnom mrežom na području naše općine bila ispod 20 posto, a s realizacijom ovog projekta ona će doći iznad 80 posto. Radi se o više od tisuću besplatnih priključaka za sva kućanstva gdje prolazi ovaj vodovod, kazao je Okroša.

Svoje zadovoljstvo postavljanjem vodotornja Dubrava u ime Zagrebačke županije iskazao je zamjenik župana Damir Tomljenović jer je postavljanjem vodotornja cijelo vrbovečko područje došlo pred kraj izvođenja projekta.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović

– Ovaj projekt traje jako dugo, petnaestak godina, ali mislim da su rezultati ovog projekta apsolutno nemjerljivi. Mi moramo znati da smo kroz ovaj projekt praktički svim domaćinstvima, nadam se da će u budućnosti to onda i završiti, neće biti 85, nego 100%, omogućili pitku vodu. Ono što je jako važno za cijelo područje Zagreb istok, posebice za vrbovečko ivanečko područje, morate znati da je na tom području izuzetno nekvalitetna voda, ova voda koja dolazi s Kosnice je izuzetno kvalitetna i to je isto tako vrlo bitno za naše građane, kazao je Tomljenović.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ jedan od najvećih vodoopskrbnih projekata u RH koji se gradi uz potporu Vlade, ali i značajno sufinanciranje europskih fondova.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

– Ono što je u konačnici najvažnije, to je da ćemo s ovim ukupnim projektom izgraditi 425 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, od toga će biti 315 kilometara novoizgrađenih i 110 kilometara koji će biti rekonstruirani. To će značajno smanjiti gubitke koji su sada na razini 30 posto jer će pasti na razinu ispod 20 posto. Također, priključit će se novih 30 tisuća stanovnika na sustav odvodnje, a mnogi građani na ovom području imat će i poboljšani pristup sustavu javne vodoopskrbe. U svakom slučaju, ovako veliko ulaganje podići će razinu priključenosti lokalnog stanovništva na 80 – 90 posto, čime ćemo već biti vrlo blizu standarda na području Republike Hrvatske, ali možemo reći da je to i ukorak sa standardima Europske unije, rekao je Đuroković.

Podsjetimo, do sada su podignuti vodotoranj u Preseki, Vrbovcu, Farkaševcu(Kablu), danas u Dubravi, a do kraja projekta izgradit će se još jedan vodotoranj u Hagnju u Općini Gradec koji će biti podignut prema planu za otprilike 6 mjeseci. Završetak projekta izgradnje vodovoda Zagreb Istok očekuje se u kolovozu iduće godine.