Općina Velika Trnovitica smještena je na pitomim obroncima Moslavačke gore, deset je kilometara udaljena od Garešnice, a obuhvaća naselja Gornja Trnovitica, Gornja Ploščica, Mala Mlinska, Mala Trnovitica, Mlinski Vinogradi, Nova Ploščica, Velika Mlinska i Velika Trnovitica u kojima danas sveukupno živi 1.100 stanovnika. Na čelu općine već četvrti mandat za redom je načelnik Ivan Marković dok je predsjednica Općinskog vijeća Marica Prohaska. Proračun Velike Trnovitice iznosi skromnih 1,1 milijun eura, no ta se općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i šire ističe visinom potpora koje osigurava za djecu i mlade obitelji. Općinska uprava svjesna je da je ulaganje u djecu i mlade najbolje ulaganje u budućnost zajednice i time se vodi već godinama. To je bio povod našeg razgovora s načelnikom Ivanom Markovićem.

Još kao predizborno obećanje najavili ste otvaranje dječjeg vrtića u Velikoj Trnovitici, a to ste u proteklih godinu dana i realizirali?

Otvaranje dječjeg vrtića u Velikoj Trnovitici jedan je od važnijih projekata koje smo realizirali u posljednjih godinu dana. Investirali smo oko 300 tisuća kuna za njegovo uređenje, a on danas radi kao područni objekt DV Maslačak iz Garešnice i može primiti 20-ero korisnika. U njemu je danas 17-ero mališana te na području naše općine svako dijete ima mjesto u vrtiću i nema liste čekanja. Osim toga toga iz općinskog proračuna sufinanciramo čak 82 posto ekonomske cijene vrtića tako da roditelji plaćaju samo preostali dio. Otvorenjem vrtića htjeli smo podići kvalitetu života naših mladih obitelji. Što smo obećali to smo i ispunili.

Osim kroz otvorenje dječjeg vrtića Općina Velika Trnovitica u mlade obitelji ulaže i kroz brojne demografske mjere?

Raznim oblicima potpora pratimo djecu od rođenja do završetka školovanja i to činimo već dugi niz godina, a iznose nekih potpora smo zadnjih godina značajno podigli. Tako za svako novorođeno dijete danas isplaćujemo 10 tisuća kuna odnosno 1.327 eura jednokratne naknade, osmoškolcima plaćamo drugi obrazovni materijal, a srednjoškolcima osiguravamo 199 eura (1.500 kuna) za kupnju školske opreme, besplatan prijevoz te jednokratne naknade od 265 eura (2.000 kuna) jednom godišnje za one koji stanuju u mjestu školovanja. Osim toga i našim studentima osiguravamo 265 eura jednokratne naknade godišnje. Uveli smo mjeru stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji do 35 godina starosti kroz koju isplaćujemo 2.655 eura (20 tisuća kuna) naknade svakoj obitelji za kupnju prve nekretnine ili adaptaciju postojećeg stambenog prostora.

Kakvo je financijsko stanje Vaše Općine i gdje pronalazite sredstava za demografske mjere koje provodite?

Naš proračun nije velik, no nije u tome stvar. Poanta je u prioritetima koje imate i raspodjeli proračunskih sredstava. Naš prioritet su mlade obitelji koje želimo zadržati na području naše općine, a njihovo iseljavanje možemo spriječiti jedino podizanjem kvalitete života mladih obitelji. Osim izdašnim potporama mlade želimo zadržati i daljnjom izgradnjom i unapređenjem infrastrukture u našim naseljima, a dakako i stvaranjem uvjeta za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Financijsko stanje naše Općine je stabilno, nismo zaduženi, a trošimo onoliko koliko imamo. Redovito se javljamo na natječaje na kojima smo povukli i određeni novac iz nacionalnih i europskih izvora.

Ulaganja u infrastrukturu i projekti na kojima radite?

Trenutačno je u tijeku druga faza izgradnje nogostupa u Velikoj Trnovitici. Uredili smo mjesne domove u našim naseljima, a ostalo nam je još urediti sanitarni čvor u domu u Mlinskim vinogradima. Planiramo gradnju vatrogasnih domova u Velikoj Trnovitici i Novoj Ploščici te čekamo da se raspišu natječaji na koje se planiramo javiti jer to ne možemo sami financirati. Osim toga u planu je i daljnja obnova županijske ceste kroz Veliku Trnoviticu koja je žila kucavica naše općine, a ujedno je i najkraći put od Garešnice do Bjelovara. Plan nam je asfaltirati i cestu od V. Trnovitice do Ladislava. Nastavit ćemo i s širenjem vodovodne mreže, a nakon toga na red će doći i izgradnja kanalizacije.

Ima li prostora za financiranje udruga?

Pratimo rad svih udruga, a na području naše općine djeluje pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, KUD Trnovitica, dva nogometna kluba i ribička društva. Pomažemo im koliko možemo, financiramo njihove programe, a oni uspješno predstavljaju našu općinu. Udruge sudjeluju i u organizaciji događanja koja se kod nas tradicionalno održavaju. To su Ilinje, Anđeoska nedjelja, Martinje te Advent. Osim njih u planu je i ponovno oživljavanje manifestacije Prelo u Velikoj Trnovitici, koje će biti nositelj KUD Trnovitica.

Izvor: Novi 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik