Grad Bjelovar uskoro će dobiti videonadzor. Raspisan je natječaj za izvođača radova, a zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić kaže kako su se na ovaj čin odlučili zbog toga što u Gradskoj upravi slušaju ono što građani žele, no glavni cilj je spriječiti vožnju po korzu.

– Znamo i sami da se ponekad zna dogoditi nekakav incident, posebice u kasnim noćnim satima i građani su rekli da bi sada tome trebalo stati na kraj zbog toga što imamo zaista prekrasan novi europski korzo i da bi bilo dobro postaviti videonadzor, a ono što je nas osobno u Gradskoj upravi ponukalo je vožnja po korzu. Tome smo stali na kraj sa stupićima, označili smo mjesta za dostavu, a sada ćemo dodatno s videonadzorom to pospješiti. Kada netko neovlašteno dođe s automobilom na korzo, automatski će ga kamera snimiti i slati komunalnim redarima na postupanje. Dakle, želimo stati na kraj vožnji po korzu, kazao je Brajdić i dodao da će za sada kamere pokrivati samo korzo i veći dio parka.

– Za početak će to biti dovoljno. Surađujemo i s policijom. Policija isto tako sugerira da se na određena mjesta postave kamere. Sigurno ćemo na tome raditi i u budućnosti. Opet, ne želimo da Bjelovar bude Big Brother i sigurno neće nitko nadzirati Bjelovarčane što rade i kako šeću po korzu, rekao je.

Pravo na uvid u snimke videonadzora imat će djelatnici Gradske uprave koji su ovlašteni za postupanje.

– Cilj je da kada se dogodi određeni incident, a znalo se dogoditi, svi smo tome svjedoci, tada će se pregledavati snimke. Komunalni redari će pregledavati kamere i utvrditi tko je počinio prekršaj. Bjelovar je i dalje siguran miran, čist grad i siguran sam da do toga neće dolaziti često. Ponekad znate i sami, posebice u vrijeme adventa, da su se znali događati nestašluci, a sada ćemo tome, kada se postave kamere, stati na kraj. Što se tiče prometnih prekršaja, vožnje automobilom na korzu, to će kamere same prepoznavati i same će slati registarske tablice oznake tog automobila komunalnim redarima na postupanje, pojasnio je Brajdić.