Opća bolnica „dr. Anđelko Višić“ Bjelovar kreće u energetsku obnovu tri bolničke zgrade koje su spomenici kulture (zgrada interne, zgrada kirurgije i zgrada psihijatrije i neurologije) . Danas je održano potpisivanje ugovora vrijednog 137.675,00 eura za izradu projektne dokumentacije energetske obnove između bolnice i tvrtke VIZ-EX.

– Znamo da su naše tri zgrade naše bolnice paviljonskog tipa i one su građene davno, 1845. zgrada današnje interne i radiologije, zgrada neurologije i psihijatrije,Vila Maria nekadašnja građena je 1924., a i kirurgija iste te godine. S obzirom na te podatke možemo zaključiti da to zahtijeva jednu kompletnu obnovu. 90 posto sredstava za obnovu dobivamo iz EU fondova, a bolnica iz decentraliziranih sredstava daje 10 posto, oko 13 tisuća eura, kazala je ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić koji je izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju daljnja ulaganja u bjelovarsku bolnicu. Podsjetio je da će do kraja godine zgrada nove bolnice biti opremljena novom opremom u vrijednosti 50 milijuna kuna, a da će u idućoj godini doći još opreme u vrijednosti 20 milijuna kuna.

– Nastavljamo ulaganja i ove stare zgrade paviljona tog tipa potrebno je obnoviti i mi razmišljamo na koji način iskoristiti taj prostor. Dobar dio prostora će se s novim preseljenjem osloboditi. Naime, konkretno, zgrada kirurgije će u potpunosti biti prazna i mi gledamo, odnosno našli smo već rješenje kako ju na najbolji mogući način iskoristiti. Održani su sastanci u Ministarstvu zdravstva, ustvari s ministrom gdje smo dobili zeleno svijetlo gdje ćemo zgradu naše stare kirurgije prilagoditi da u njoj bude odjel za palijativnu skrb, kazao je župan Marušić i dodao da mu je drago što će projektom energetske obnove biti osigurano 50 mjesta za palijativnu skrb u zgradi kirurgije nakon njenog preseljenja.

– To je jedna sigurno jako dobra vijest i jedna novina i prvi korak u našem konačnom cilju gdje ćemo i tako omogućiti bolje uvjete rada, kako zaposlenicima, tako i našim pacijentima, zaključio je župan Marušić.