Daruvarski park omiljeno mjesto roditelja s malom djecom

Park Daruvarskih toplica u srcu Daruvara trenutačno u sanaciji građevina i šetnice

Stara poslovica kaže : „Želite li doznati kakav je neki grad, otiđite u park i na groblje. U parku ćete vidjeti odnos prema životu, a na groblju odnos prema onima koji više nisu s nama.“ Drugim riječima, parkovi i groblja su ogledala grada. Daruvarski park zapravo je u vlasništvu Daruvarskih toplica. I mora se reći kako se u njemu svi osjećamo jako dobro. Zato svaka šetnja ili započne ili završi upravo tamo. Pjev ptica, mirisi prirode, cvijeće – sve su to elementi koji opuštaju, regeneriraju i resetiraju od svakodnevnih obaveza i stresa.

Ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković naglašava, kako se svi djelatnici posebno trude oko održavanja parka, jer je on ogledalo ne samo toplica nego i cijeloga grada:

– Mi se trudimo, održavamo i držimo reda. Park je u vlasništvu toplica ali je javno dobro na korist svima nama, od zaposlenika,građana i turista, kaže Vuković i dodaje kako se hortikultura parka uređuje i održava na dnevnoj razini. Ove se godine krenulo  i u sanaciju dotrajalih građevina poput Antunovog vrela, unutrašnjeg dijela zgrade Terapija a na red je došla i šetnica.

– Gornji dio šetnice smo ove godine uspjeli sanirati. Sada se krenulo u adaptaciju južnog dijela . Adaptacija sjevernog djela  ovisi o rezultatima NPO. U pozitivnom rješenju, iduće godine bi šetnicu rješavali u cijelosti od Švicarske vile do središnje staze jer tu prolaze cijevi za toplu vodu koje ćemo također obnoviti. U slučaju da vremenske prilike posluže, šetnica bi u cijelosti trebala biti sanirana do 5.mjeseca slijedeće godine, rekao je Vuković.

Ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković

Treba dodati kako je park posebno omiljeno mjesto roditelja s malom djecom koja bi se ovdje trebala osjećati sigurno. Međutim, sve su češće pritužbe na veliki broj biciklista koji na stazama parka voze prebrzo, tako da je sigurnost najmlađih ozbiljno ugrožena. Postavljene kamere za zaštitu krađe cvijeća kao i ne savjesnih vozača za sada ne daju neki poseban rezultat. Stoga ravnatelj Ratko Vuković apelira na sve da se pridržavaju reda:

– Vožnja parkom nije dozvoljena i svjesni smo toga problema upravo zbog prebrze vožnje. Do sada nismo pribjegli sankcijama, stoga apeliram da se prije svega vodi računa o pješacima a posebice o maloj djeci koje je pun park, zaključuje Vuković.

Daruvarske toplice prijavile su projekt vrijedan više od 17 milijuna eura u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. U sklopu prijavljenog projekta planira se rekonstrukcija postojećih smještajnih jedinica, uvođenje novih smještajnih kapaciteta u sklopu lječilišnog hotela Termal te izgradnja novih termalnih bazena u okviru postojećeg kompleksa. Projekt obuhvaća i izgradnju novog objekta rekreacijsko – turističke namjene u kojemu će, između ostaloga, biti obuhvaćeni novi i inovativni wellness sadržaji, te sadržaji koji se baziraju na tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti. Projekt je maksimalno usmjeren i na primjenu “zelenih” načela i standarda ali i potpunu digitalnu transformaciju Daruvarskih toplica uvođenjem najsuvremenijih tehničko – tehnoloških rješenja.

Više pročitajte u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.