Bjelovarski festival dokumentarnog filma ove godine postaje punoljetan, a program 18. DOKUarta predstavljen je u subotu, 26. kolovoza na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči. DOKUart pod zvijezdama već godinama je tradicionalna uvertira u sami festival i svojevrsni pozdrav ljetu, a osim što su prikazana tri kratka dokumentarna filma, prikazani su i traileri filmova koji nas očekuju u listopadu.

Publika je na Vratima Bilogore pogledala filmove “Espi”,“Lopte” i “Prilagođeno”, a selektorica festivala Rada Šešić publici je otkrila što može očekivati na 18. DOKUartu. Jedna od novosti je što će festival ove godine trajati dan duže odnosno osam umjesto uobičajenih sedam dana i to od petka, 6. listopada do petka, 13. listopada.

Selektorica Rada Šešić predstavila je program festivala

– Punoljetni smo, pa ovako odrasli spremno prihvaćamo nove izazove. Uz mnoge zanimljive goste – redatelje i autore, bit će i zanimljivih glazbenih gostiju i to osobito za prvi festivalski vikend. Iako imamo i neka iznenađenja, jednog gosta rado ćemo otkriti. U povodu 85. obljetnice rođenja Arsena Dedića, a upravo film o njemu – «Moj zanat», na 9. DOKUart-u odnio nagradu publike, našoj publici donosimo još jedan susret s njegovom iznimnom glazbom. Tako vas u subotu, 7. listopada u 21 sat u Dom kulture pozivamo na koncert poznatog slovenskog glazbenika Zorana Predina i njegovog benda koji će izvoditi upravo pjesme Arsena Dedića, poručuju iz organizacije DOKUarta.

DOKUart pod zvijezdama na Vratima Bilogore

Prodaja karata od ove godine bit će i online i to u suradnji s našim Kulturnim i multimedijskim centrom Bjelovar, a pretprodaja karata za koncert Zorana Predina kreće već početkom rujna. Online će se preko sustava KMC-a moći kupiti i karte za sve filmske projekcije, a u glavnom programu bit će prikazano 12 filmova te uz nekoliko hrvatskih bit će i jedna europska premijera. Otvorenje festivala ove godine bit će u Domu kulture i festival će otvoriti izniman biografski dokumentarac o slavnoj pjevačici Cesariji Evori.

Više informacija o filmovima i o ostalim pojedinostima festivala, moći ćete uskoro pronaći na web i Facebook stranici Udruge DOKUart. Uz pokrovitelje Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar te sponzore Erste banku i Turističku zajednicu Bilogora – Bjelovar, DOKUart podržava i Bjelovarsko – bilogorska županija, Švicarsko i Nizozemsko veleposlanstvo i Austrijski kulturni forum.