Nakon potpisivanja Ugovora o modernizaciji javne rasvjete u gradu s tvrtkom Pametna energija, kreće se s realizacijom projekta vrijednog 1.436.840,05 €.

– Zamijenit će se oko četiri tisuće rasvjetnih tijela. Naime, postojeća javna rasvjeta dijelom je zastarjela i predstavlja dodatno proračunsko opterećenje Gradu Bjelovaru te je moguće s prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela, kao i popunjavanjem pojedinih dijelova s novim rasvjetnim tijelima postići bolje osvjetljenje, a ujedno i smanjiti potrošnju električne energije. S gradonačelnicima s kojima sam pričao do sad, obično su ti efekti par mjeseci nakon što se javna rasvjeta zamijeni i veći od onog očekivanog. Ovaj projekt radimo, u projektnoj suradnji s HBOR-om. Kamata na kredit je 0,5%, i praktički Grad Bjelovar ulazi u jedno kreditno zaduženje za zamjenu rasvjete, ali se to kreditno zaduženje ne računa jer proračunska sredstva koja smo sad trošili za plaćanje računa HEP-u, praktički jedan veliki dio, vjerojatno i dvije trećine tog iznosa ćemo plaćati dalje za zamjenu rasvjete nešto manje od 10 godina. Mislim da je to jako velik dobitak. Smanjenje svjetlosnog onečišćenja, puno bolja kvaliteta same javne rasvjete i treća stvar, najvažnija, je u biti upravo ta ušteda koju ćemo postići. Cjelokupna ta priča bi trebala završiti do kraja ove godine, rekao je Hrebak.

– Očekuje se ušteda od 60 do 70 posto energije u odnosu na sadašnju potrošnju za troškove javne rasvjete, ušteda od preko 250 tona CO2 godišnje preko 1 GWh godišnje, a to će iznijeti lampe koje su hrvatski proizvod, rekao je  Ivan Semren iz tvrtke Pametna energija te dodao:

– Ponosni smo na to što smo uspjeli objediniti ovu priču da imamo hrvatske i lokalne izvođače, lokalne kooperante i dobavljače  dijelova i to je jedna lijepa priča. Lampe koje stavljamo su s jamstvom od 10 godina, koliko je i vrijeme trajanja projekta. One su već dobrim dijelom proizvedene i od ovog dana krećemo u posao i pretpostavljamo da ćemo sljedeći tjedan već početi s montažom.