Daruvarska Vodoprivreda  godinama je propadala. Malo se toga znalo u javnosti, jer se slika poslovanja uljepšavala i lažirala. Klupko profitera bilo je poprilično veliko,sve neka zvučna imena, koja su godinama izvlačila korist i trpala u svoje džepove. Tko je bio bliže vatri, bolje se i ugrijao ,radilo se malo i neodgovorno, pa su  repovi  ne odrađenih poslova bili sve duži kao i samo dugovanje. Kada je brod  s više od sto zaposlenih skoro potonuo ,prvi su pokupili svoje krpice i pobjegli oni veliki glavni igrači ,odgovorni za takvo stanje. Naravno, zahvaljujući radu ili bolje neradu naših institucija, nitko od njih do sada nije odgovarao za učinjeno. Pitanje je da li ikada i hoće.

No, u ovome trenutku važniji su oni drugi, ljudi koji su odlučili spasiti firmu od stečaja.

-Oporavak je težak ali nije nemoguć, on traje već dvije godine i trajat će još neko izvjesno vrijeme zbog naslijeđenih potraživanja i kredita..  Gleda se na sve,dobro promišlja o svakom novom učinjenom koraku,a krenulo se  od ušteda na poslovanju-,kaže predsjednik Nadzornog odbora Drago Hodak.

Kada je u pitanju kadrovska politika i ona se bitno izmijenila u međuvremenu. Novi vlasnici traže odgovorne i radišne, prostora za uhljebe i menagerske ugovore više nema. Tako je bivšeg direktora Roberta  Marinića s plaćom od 3.969,81 eura zamijenio inženjer strojarstva Marko Vukoja, s plaćom od 1.526 eura u brutu.

Kada su u pitanju ostali zaposlenici ,Drago Hodak dodaje kako je bruto masa za plaće bitno smanjena:

-Činjenica je da smo zatekli oko 120 ljudi, sada ih je oko 70.Tako je plaća spala s 2oo na oko 80 tisuća. Visinu plaće diktira elementarna matematika: prihod-rashod.

Što znači da novaca  za rasipanje nema. Nadalje, mora se priznati i to i da nakon dvije godine grčevite borbe  Vodoprivreda Daruvar  još uvijek nije tržišno konkurentna. Drugim riječima , Vodoprivreda za sada ima dovoljno posla i odrađuje ugovore s Hrvatskim vodama:

-Prije svega moramo završiti programe koje nam daju Hrvatske vode i tu imamo dovoljno posla. Trenutačno radimo na vodotoku Toplica. To je projekt u vrijednosti oko sedam milijuna kuna. Tu su trenutačno i angažirani svi ljudi. To znači da nemamo kapaciteta za nove poslove ,niti se želimo upuštati u nešto što ne možemo završiti.

Ono što si nova uprava i vlasnici ne žele priuštiti je prijašnji način poslovanja: dogovoriti- ne odraditi –tužba-sud –kamate!

Dugovi, uhljebi,loše poslovanje,loše radne navike zaposlenika- sve je to naslijeđeno od bivše uprave. Dolaskom nove županijske vlasti i župana Marušića krenulo je spašavanje ove posrnule firme koja se kao izvanredna točka našla na dnevnom redu prve županijske skupštine u novom sastavu.

Spašena od stečaja, dokapitalizirana s 15,8milijuna kuna od strane Energo vizije koja  je u međuvremenu postala vlasnik Ribnjačarstva (sestrinske firme), dok je Vodoprivreda prešla u  vlasništvo tvrtke Aqua Opus s 51,05posto udjela. 3O posto udjela ima BBŽ dok je 19 posto u vlasništvu malih dioničara.

Vladimir Bijelić i Marijan Cenger vlasnici Vodoprivrede uza sve reorganizacije koje provode, još uvijek ulažu vlastita financijska i druga sredstva kako bi ovu posrnulu tvrtku dignuli iz pepela . Način na koji se prije ovdje poslovalo za njih nikako nije prihvatljiv:

-Bilo mi je nejasno i uvijek sam se pitao kako je moguće da se jedna firma s 30 milijuna minusa prije par godina prikazivala kao pozitivna?! Onda mi je rečeno kako su jedni drugima pisali račune (Vodoprivreda-Ribnjačarstvo). Pisale su se milijunske fakture koje su se provodile kroz knjigovodstvo i to je prolazilo??!! .. ja si to ne mogu niti zamisliti a siguran sam da bi mi vrlo brzo zbog takvog poslovanja bili sankcionirani-rekao je predsjednik Nadzornog odbora  Vodoprivrede Daruvar Drago Hodak.

Više pročitajte u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.