12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Ususret 30. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu razgovarali smo s direktorom sajma Zlatkom Salajem

Nove vijesti

U studiju Super radija gostovao je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj kako bi najavio jubilarni 30. jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji će se održati 8. – 10. rujna.

Gospodine Salaj, prije svega, kažite nam kako teku pripreme?  

Pa evo, sajam se bliži, samo što nije stigao i valja napomenuti kako je ovo jubilarni, 30. Jesenski sajam. Dakle, prije 30 godina se započelo s ovom sajamskom manifestacijom, a sve je na početku zapravo bila jedna međužupanijska izložba stoke. Ujedno, ona je privukla mehanizaciju, odnosno izlagače gospodarskog, obrtničkog, pa i ostalog vezanog za poljoprivredu. U tom smjeru se nastavlja dalje, međutim, već nakon nekoliko godina međužupanijske izložbe, priča je prerasla u državnu stočarsku izložbu. Stoga, možemo reći da je to jedina državna izložba takvoga tipa. Samo kod nas su prikazane sve one životinje koje se nalaze u Republici Hrvatskoj, a to su zapravo životinje iz: govedarskog,  konjogojskog, ovčarskog, svinjogojskog, kozarskog i peradarskog dijela. Dakle, ovdje se ne govori o kućnim ljubimcima iako će biti i njih. Sve ono uzgojno, naše autohtono, najbolje od najboljega će biti odabrano i prikazano skladno onom broju koji može stati u naše izložbene staje.

U sklopu Jesenskoga sajma, bit će zastupljeno još nekoliko sajmova. Recite nam nešto o tome!  

Uvijek gledamo da imamo popratnih sadržaja, a kruna našega Jesenskoga sajma je državna stočarska izložba. Za to stvarno mogu reći da je program u sva tri dana izrazito bogat. Tu su mnogobrojna ocjenjivanja, proglašenja najboljih, a kao što sam već ranije kazao, dolaze nam mnogi izlagači s opremom za stočarstvo, bit će prisutni izlagači „drvnoga svijeta“ što zapravo znači da će tu biti brojne prezentacije novih strojeva, noviteta kako bismo posjetiteljima približili ono novo što se nudi na tržištu, odnosno način rada tih novih, modernih strojeva. Tu je i velik broj OPG-ova koji nude raznovrsnu robu koja se može kupiti, a to su OPG-ovi s područja naše županije, ali i iz čitave Republike Hrvatske.

Sve navedeno je dokaz kako uvijek, konstantno pratimo trendove, kako smo u korak s vremenom. Sajmovi su uvijek mjesta na kojima se prezentiraju novi strojevi, pa i strojevi koji i nisu novi, ali se za njih do tada nije znalo. Također, uvijek nas prate i stručna predavanja vezana za sve teme koje se nađu na sajmu. Dakle, kod nas se puno toga može vidjeti, može se čuti, naučiti, a ono što bih još istaknuo jest činjenica da su sajmovi nerijetko mjesta poslovnih susreta. Naime, naši izlagači kažu da toliko svojih poslovnih partnera koliko sretnu na ovome sajmu ne bi mogli susresti da organiziraju neki domjenak bilo koji dan u godini, na bilo kojem drugom mjestu.

Konačno smo izašli iz Covid krize, no još uvijek se kriza osjeti zbog rata u Ukrajini. Recite mi, kako se to odrazilo na ovaj dio Europe? Zasigurno ima izlagača koji planiraju dolazak iz drugih zemalja. Isto tako, kakva je zainteresiranost ove jeseni?  

Izlagači na naš sajam dolaze iz desetak zemalja, zemalja Europske Unije, ali i izlagači iz zemalja koje nisu članice EU. Riječ je o izlagačima iz Bosne i Hercegovine te Srbije, a zainteresiranost postoji. To je nadasve zbog toga što je naš sajam nadaleko poznat i ono što je važno naglasiti jest to da imamo podosta najavljenih organiziranih dolazaka. Posjetitelji će nam stići iz Slovenije, pa i Mađarske. Dakle, Schengen je ipak donio jednu dobrobit s time što to neće biti isključivo posjetitelji. Zasigurno, bit će tu i velik broj kupaca. Ljudi će, siguran sam kupiti ono što je jeftinije u našoj zemlji, a veliku ulogu igra i blizina. Posebice kada je riječ o Mađarskoj koja je od nas udaljena svega sat vremena vožnje. Iz tog razloga smo zanimljivi našim susjedima, dok spomenuti rat u Ukrajini nosi svoje. No, svi se snalaze kako mogu i znaju.

Imate li zemlje partnere ove jeseni?  

Po tom pitanju moram kazati kako smo razgovore s netom spomenutom Ukrajinom započeli već u proljeće. Ti pregovori su bili uspješni iako moram reći i to da organizacija toga, obzirom na sva tamošnja zbivanja nije nimalo lagana. Stoga su iznenađenja uvijek moguća, ali načelno je dogovoreno da se Ukrajina prezentira s jednim djelom svojih poljoprivrednih proizvoda. Samo neki od ukrajinskih aduta su suncokretovo ulje i med, a planiran je posjet i njihove potpredsjednice Vlade. Također, razgovarali smo i s ukrajinskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj, a u tom razgovoru smo saznali da Ukrajina želi pokazati da i dalje, bezobzirno na ratna događanja funkcionira. Ukrajinci, bez obzira na sve i dalje proizvode, žive te je Ukrajina prisutna na europskom i svjetskom tržištu.

Do Jesenskoga sajma je preostalo još dvadesetak dana. Ima li još mjesta, kakva je situacija s izlagačima? Ima li ih dovoljno?

Pripreme teku dobro, u završnoj smo fazi uređenje sajma, odnosno sajamskih prostora. Kada je riječ o mjestima, još ih se može naći, pa, ukoliko ima zainteresiranih slobodno nam se javite. Uvijek je velika borba oko samoga centra sajma jer bi uvijek svi željeli biti u samome centru, no, sajam je velik, a svi koji dođu na sajam zasigurno će ga obići cijeloga. Dakle, nitko od izlagača se ne mora bojati da njegovi proizvodi neće biti primijećeni i s velikim nestrpljenjem očekujemo još jednu zavidnu manifestaciju. Ono što isto tako mogu reći s ogromnim zadovoljstvom jest to da je prometnica kroz Gudovac dovršena. Ona je prohodna, asfaltirana je te će ovih dana biti provedeno i njeno službeno otvaranje. Stoga bi i iz tog aspekta sajam trebao besprijekorno funkcionirati što je velika stvar.

Kako će ove godine biti regulirana parkirna mjesta, a obzirom na brojne poteškoće prijašnjih godina, odnosno njihov nedostatak?

Ja vjerujem da će ovogodišnji sajam po tom pitanju proći dobro, bez velikih gužvi i zastoja. Tome će pridonijeti i ranije spomenuta prohodnost prometnice te bih rekao kako je čitav Gudovac jedno veliko parkiralište koje je sada spremno. Također, mi smo uredili još jedan dio našega sajamskog parkirališta što nismo imali u proljeće. Uvijek ćemo imati i rezervnu varijantu. Pritom mislim na našu zaobilaznicu i ukoliko će biti potrebno koristit ćemo je. Vozit će i autobusi, kao što je to bio slučaj prošle godine. Dakle, sajmu se može pristupiti i na taj način, a autobusni prijevoz financira sam sajam. Također, nije isključen niti prijevoz vlakićem što bi bila jedna prava atrakcija, odnosno povratak nečemu već viđenome.

Za kraj ovog našeg razgovora, upoznajte nas s cijenama ulaznica!

Cijene ulaznica su četiri i šest eura uz napomenu kako ćemo imati i obiteljske, višednevne za sve one koji žele doći i više dana. Dakle, za takve posjetitelje ćemo imati određene popuste, no, uglavnom, cijena za odrasle će biti šest eura. S druge strane, djeca i umirovljenici će plaćati četiri eura, a mogu kazati i to da sam bio na jednom sajmu vina u Istri. On se odvijao u jednoj sportskoj dvorani te je cijena ulaznice iznosila čak 25 eura. Stoga, možemo reći da su cijene na našem sajmu sasvim prihvatljive, dostupne svačijem džepu uz još jednu napomenu. Ona glasi da predškolska djeca imaju besplatan ulaz. 

Prema tonskom zapisu obradio Filip Mlinar, razgovor vodio Dražen Kocijan Kocka.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika