U sklopu ovogodišnjeg Bjelovarskog kulturnog ljeta, na studijskom odjelu bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović“, u četvrtak – 24. kolovoza, s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje knjige i putopisno predavanje „Ne postoji sutra u Atru: priče iz Afrike“ autorice Martine Divić. Stoga, ukoliko ste ljubitelj ovakvih, zasigurno nesvakidašnjih priča, bjelovarska Narodna knjižnica je nadolazećeg četvrtka pravo mjesto za vas. Isto tako, kako bismo vas dodatno privukli donosimo vam nekoliko riječi o samoj knjizi te predavanju, ali i autorici.

O knjizi i predavanju:

Predavanje „Ne postoji sutra u Atru: o Africi i njezinim ljudima“ odvest će vas na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije, preko „ničije zemlje“ u Zapadnoj Sahari, pa sve do kraljevskih gradova Maroka. Govorit će se o tome kako je voziti se vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, kakav je san kada noć provedeš u pustinji bez šatora, što je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece, o čemu razmišlja Fatima – djevojka koja živi u gradu usred Sahare, tko su berberi i zašto ne postoji sutra u Atru. Kroz atraktivne fotografije, video isječke i čitanje kratkih ulomaka iz knjige uronit će se u priču dvoje putnika, govorit će se o državama i mjestima iz knjige, ali bit će doticaja i s ljudskim pravima. Također, bit će riječi o kulturnim razlikama te još mnogočemu što daleko putovanje sa sobom nosi.

O autorici:

Martina Divić rođena je 1993. godine, a odrasla je u Drveniku kod Makarske. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Na Facebook stranici „Nisan doma“ objavljuje priče s putovanja, a fikciju gdje god stigne. Priča „Zašto skrivaš lice?“ objavljena je među pohvaljenim pričama regionalnog natječaja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Bila je finalistica nagrade „Prozak“ 2020. i 2021., a na Natječaju za kratku priču gradske knjižnice Samobor 2021. s pričom „Oni se boje, a ja?“ osvojila je drugo mjesto. Njezina prva knjiga „Ne postoji sutra u Atru“, koja je nastala od zapisa s putovanja u Afriku jednoglasnom odlukom žirija osvojila je nagradu „Dijana Klarić“ za najbolji putopis 2022. godine na Hrvatskom festivalu putnika u Šibeniku. Priče su joj objavljene na regionalnim portalima „Čovjek-časopis“, „Strane.ba.“ i „Astronaut.ba.“ Trenutno živi i radi u Zagrebu.