Kukuruz je biljka koja se oduvijek iskorištava cijela i u razne svrhe. Stabljike su mu štitile zidove gospodarskih objekata, klipovi služili za potpalu a opna za izradu lutaka, cekera i madraca za krevete. Zrno se koristilo za prehranu ljudi, peradi i stoke, a osnova je za brojna tradicionalna jela poput zlevanke, žganaca i kruha.

Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza od davnina i uvijek je imao važnost za zajednicu. Kako bi se spojila tradicija, običaji i turizam, od prošle godine u blizini Ivanić-Grada krajem ljeta nastaje jedinstvena atrakcija – kukuruzni labirint. Uz obalu rijeke Save, u prekrasnom ambijentu brojnih polja prošle godine je privukao velik broj posjetitelja, te je ove godine tri puta veći i zanimljiviji.

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent i sredstvima Zagrebačke županije. Projektu je dodijeljena nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji „Održivi turizam“, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ovogodišnji labirint je 3 puta veći od prošlogodišnjeg! Motiv je inspiriran uzorkom posavske narodne nošnje Hrvatica, a projektirala ga je Kristina Komšo,  krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge „Prijatelji baštine“. Prošle godine labirint je posjetilo oko tisuću posjetitelja, a ove se godine očekuje veći broj. Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati kako je npr. zbog Marije Jurić Zagorke stvoren motiv Hrvatice, zašto su se meli tavani u Dubrovčaku te kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži.

Kukuruzni labirint će se za javnost otvoriti u petak, 18. kolovoza. Tijekom mjeseca rujna posjetitelji će se moći voziti kočijom i posavskim konjima od naselja Dubrovčak Lijevi do labirinta. Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2, jer se želi poticati dolazak na lokaciju biciklima, a u naselju je i servisna stanica za bicikle.

Kako bi se posjetitelji zadržali u Ivanić-Gradu i produžili svoj posjet i boravak nude im se brojni sadržaji u okolici, od posjeta samom gradu do seoskih turizama, restorana, bazena i sportskih sadržaja. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. – 8.10.), kada će biti posebno ukrašen bučama. 

Kukuruzni labirinti postali su velika atrakcija u Sjevernoj Americi i istočnoj Engleskoj, gdje su kao sastavni dio farme od jednostavnih elemenata došli do univerzalnih umjetničkih projekata i dizajna od likova iz filmova do popularnih priča i tema. Od siječnja ove godine najveći kukuruzni labirint na svijetu upisan je u Guinessovu knjigu rekorda, a napravio ga je Luc Pelletier u Kanadi, veličine 266.000 m2.