13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Grad Čazma pozvao na uništavanje ambrozije

Nove vijesti

Ambrozija je korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka. Proizvodi velike količine peluda (8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati), koji je ujedno i jedan od najjačih prirodnih alergena. Ambrozija cvate početkom srpnja, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna. Koncentracija od 20-30 peludnih zrnaca u m3 zraka dovoljna je da izazove simptome alergijske reakcije. Iz godine u godinu sve više je alergičnih na ovu biljku, a s ciljem osiguravanja zdravlja stanovništva, Grad Čazma uputio je obavijest vlasnicima, posjednicima, ovlaštenicima odnosno korisnicima dvorišta, vrtova, neizgrađenog građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta naročito strništa žitarica, rubova šuma i lovišta na području Grada Čazme, da su dužni sa svojih površina redovito uklanjati i uništavati ambroziju.
Vlasnici, korisnici i ovlaštenici nekretnina pozivaju se da uklanjanje ambrozije izvrše čupanjem, košnjom, preoravanjem ili malčiranjem u najkraćem roku, a najkasnije do 20.08.2023. ili će protiv istih biti pokrenut prekršajni postupak, a izvršenje će se provesti putem treće osobe na trošak istih.
Zabranjuje se korištenje totalnih herbicida na većim površinama u građevinskoj zoni naselja uz javne površine, ceste, nogostupe ili putne grabe, objekte za stanovanje i držanje stoke zbog kancerogenih svojstava i izazivanja tumora kod ljudi i životinja kao i erozije zemljišta.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika