Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je koji se obilježava 15. kolovoza, a katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Nova Rača bit će središnje mjesto proslave ovog blagdana za vjernike bjelovarsko-križevačke biskupije.

Euharistijsko slavlje u 11.00 sati povodom Velike Gospe u Novoj Rači tradicionalno će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak koji je župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije proglasio Marjanskim svetištem, odajući priznanje stoljetnoj tradiciji jednog od većih okupljanja u znak štovanja Djevice Marije. Kao i svake godine, očekuje se više tisuća vjernika i hodočasnika koji će u Novu Raču doći prvenstveno zbog duhovnih, ali i svjetovnih razloga.

U 8:00 sati misu će predvoditi fra. David Sedlar, gvardijan i župnik u župi Sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru. Misno slavlje je predviđeno i u 18:00 sati kada će ga predvoditi preč. Damir Vrabec, kancelar BKB i župnik u župi Pohoda BDM u Cirkveni.

Uz svete mise od 21:30 do 7:30 sati bit će i cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U Novoj Rači u organizaciji Općine na prostoru sajmišta pripremljen je bogat zabavno kulturni program koji će biti upotpunjen tradicionalno bogatom ugostiteljskom ponudom.

Danas će se s početkom u 19:00 sati veliki koncert održati Mate Bulića. Na blagdan Velike Gospe zabavni program počinje od 13 sati, a u 22 sata pripremljen je spektakularni vatromet.