Atrij Gradskog muzeja Bjelovar je bio poprište otvaranja jedne sasvim neobične, nesvakidašnje izložbe zanimljivoga naziva – „Romantična strana arheologije“ čija je autorica Petra Tar. Riječ je o izložbi koncipiranoj na panoima koji govore o ljubavi sačuvanoj u kostimima parova, a kustosica Marijana Dragičević nije skrivala da je ponosna na kolegicu kojoj je upravo ona mentorica.

–Kolegici je ovo prva izložba, no nadam se ne i posljednja. Odnosno, nadam se da je ovo samo prva u nizu. Dakle, očekujemo još puno njenih izložbi – kratko je kazala Dragičević.

Na njezine riječi se nadovezala Tar zahvalivši se svima te otkrivši nešto više o odabiru teme.

–Od samoga početka sam željela temu koja će svima biti privlačna, a to znači i mladima i starijima. Zapravo, tražila sam nešto što je svima zajedničko, što se tiče arheologije. Bilo je to pomalo izazovno, no ideja je „pala“ na arheološke ljubavnike jer nam je ljubav svima zajednička – navela je Tar.

Premda povijest pamti ukope više ljudi, obično majke s djetetom ili pak cijelih obitelji, ukopi parova nisu toliko uobičajeni.

–Ono što je u cijeloj ovoj priči neuobičajeno jest upravo taj položaj u kojem su pronađeni, a još više što su preminuli približno u isto vrijeme. DNK analizom je moguće utvrditi njihovo srodstvo, međutim, sve ostale hipoteze ostaju otvorene. Izložba je koncipirana poput panoa koji su poredani od najstarijih, od neolitika, pa sve do najmlađeg iz srednjeg vijeka – pojasnila nam je autorica izložbe te potom još jednom uputila zahvale kolegama iz muzeja koji su joj, kako kaže nesebično pomogli pruživši joj podršku tijekom same realizacije.

Dodajmo kako se izložba u bjelovarskom muzeju može razgledati sve do 26. kolovoza.