U petak je održana završna konferencija projekta „Zaželi“ – Snaga zajedništva III koji je bio namijenjen zapošljavanju žena s područja općina: Nova Rača, Severin i Šandrovac. Njime je na šest mjeseci posao pronašlo 25 žena koje su brinule o 150 osoba starije životne dobi ili osoba s invaliditetom kako bi im pružile pomoć i povećale kvalitetu života. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda: Operativni program – učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a njegova vrijednost iznosila je 163.952,49 eura. Samo financiranje bilo je u odnosu 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a 85% iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za socijalni rad, a sam projekt trajao je 8 mjeseci i njime je osim zapošljavanja žena postignuto i povećanje razine kvalitete života starije životne dobi, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom.

Zaposlene žene pomagale su krajnjim korisnicima u dostavi namirnica, pomoći oko pripreme obroka, održavanja čistoće, održavanja osobne higijene i drugih poslova kako bi im olakšali svakodnevne obveze.

Voditeljica projekta, Martina Bedeković zahvalila je partnerima na projektu, ali i svima koji su u njemu sudjelovali.

‒ Hvala vam što ste svojim radom pomogli našim korisnicima uključenim u ovaj projekt. Budućnost ovakvog projekta vrlo je obećavajuća jer je najavljen njegov nastavak koji bi trebao uskoro započeti.

Načelnik Općine Nova Rača, Darko Knežić istaknuo je kako je ovo težak dan i za načelnike općina uključenih u projekt, ali i za zaposlene, no, najviše za korisnike koji su ostali bez svakodnevne pomoći.

‒ Izuzetno mi je drago što su svi korisnici bili zadovoljni sa svima uključenima u projekt. Nije bilo prigovora na nikoga i već nas korisnici zovu kada će ponovno krenuti projekt. Nisam siguran hoće li to biti do kraja godine, no, nagodinu sigurno. Drago mi je da žene pronalaze posao kroz ovaj projekt, pogotovo ako im do mirovine nedostaje malo radnog staža ‒ istaknuo je načelnik Knežić i izrazio nadu da će se već svi zajedno vidjeti kroz tri mjeseca, ako projekt krene nešto ranije.

Načelnik Općine Šandrovac, Dario Halauš u svojem je obraćanju zahvalio partnerima, ali posebno Općini Nova Rača koja je i vodila projekt.

‒ Iza nas je jedan vrlo dobar projekt i na njegovom kraju svi smo zajedno pomalo tužni. No, raduje nas najava novog projekta. Objavljen bi trebao biti u kolovozu, a otvoren u rujnu. Sama provedba će malo pričekati, ali se nadamo kako će njegova provedba započeti krajem godine ili najkasnije početkom 2024. ‒ zaključio je načelnik Halauš.

Koliko projekt znači za zaposlene, ali i same korisnike pojasnila je Đurđica Baukovac iz Severina.

‒ Radila sam na ovom projektu, ali i na prethodna dva projekta „Zaželi“. Zadovoljna sam što sam dobila priliku za posao jer mi nedostaje za mirovinu. No, najvažnije da su s našim radom zadovoljni naši korisnici. Nedostajat će oni nama, ali i mi njima. Zato svi s nestrpljenjem čekamo nastavak projekta i svakako ću se prijaviti ‒ zaključila je Đurđica.

.Ankica Lukaš je po drugi put zaposlena kroz projekt „Zaželi“, a u ovom se brine o šest korisnika.

‒ Svakodnevno ih obilazim, tri korisnika na dan, a petkom ih obiđem sve kako bi im donijela iz trgovine ako im nešto treba i da na neki način lakše im prođe vikend i kad im ne dolazim. Složim si raspored i obilazim korisnike kako njima najbolje odgovara. Imam i one koji vole malo duže spavati, pa njima dolazim nakon ranoranioca ‒ šali se Ankica i ističe kako joj rad na ovom projektu mnogo znači ‒ Imam svoju plaću, ide mi radni staž, a i radim u svojem mjestu te mogu biciklom obići sve korisnike. Nadam se nastavku projekta i svakako ću se prijaviti kada će biti potrebe za zaposlenicima ‒ pojasnila je Ankica.

Zaposlenica Ruža Ćuk živi u Lasovcu i radila je na području općine Šandrovac, a ovo joj je drugo radno iskustvo na projektu „Zaželi“.

‒ Nadam se nastavku projekta jer mi nedostaje još malo do mirovine, a ovo je prilika da do nje dođem kroz rad i pomoć drugima.

Zajedničkim druženjem u Društvenom domu u Novoj Rači završen je ovaj projekt, a svi su istaknuli nadu u njegov skori nastavak.

Tekst: Slaven Klobučar