Zahvaljujući projektima, ali koristeći i vlastita sredstva, Daruvarske toplice krenule su u sanaciju postojećih objekata.

Jedan od njih je poznato Antunovo vrelo, omiljena turistička destinacija, ali i mjesto koje svakodnevno posjećuje veliki broj Daruvarčana zbog zdrave termalne vode.

Radovi idu prema planu što znači da će završiti do 19. kolovoza kada bi se Antunovo vrelo ponovo stavilo u funkciju.

U projektu vrijednom 25 tisuća eura sanirano je samo vrelo, betonske površine i ograde. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u iznosu 13.272,28 eura, u sklopu provedenog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2023. godinu.

Termalna voda je, po svom sastavu i balneološkoj klasifikaciji, akratoterma (indiferentna voda s mineralizacijom ispod 1g/litri). Kemijskom analizom utvrđeno je da od kationa prevladavaju kalcij i magnezij, a od aniona prevladavaju hidrokarbonati. Što se tiče radioaktivnosti, ona je vrlo niska i pada s toplinom izvora.

Kemijski sastav svih izvora na području grada je skoro identičan, ali je temperatura različita, varira od 39,2 do 47,5 Celzijevih stupnjeva.

Tekst: Vlatka Babić