U sklopu tradicionalnog Maratona lađa koji će se održati 12. kolovoza na Neretvi veslat će i trojica Čazmanaca Ivica Đuran, Tomislav Dianić te jedan od najstarijih sudionika ovog događaja, 56-godišnji Predrag Živković. Unatoč teškim i napornim treninzima, Predrag ne odustaje od svog sudjelovanja, a ističe da ga je ljubav prema ovom sportu zavela od prvog zaveslaja.

– Ovo će mi biti četvrti uzastopni maraton koji ću veslati, izjavio je Predrag Živković, koji se pored veslanja aktivno bavi i sportskim ribolovom te sudjeluje u memorijalnim maratonskim utrkama za branitelje. Uz to, on je aktivan član HVIDRE te redovno sudjeluje na ŠNIDOR-u.

Zanimljivo je kako je sve počelo, – Za sve je kriv moj kolega iz lađe, Ivica Đuran, kojeg sam sreo u teretani. Dao mi je prijedlog da dođem na jedan trening i isprobam veslanje. Nakon što sam došao na trening i iskušao veslanje, zaljubio sam se u ovaj sport i samu atmosferu koju pruža Maraton lađa na rijeci Neretvi, otkrio je Živković.

Iako je ratni vojni invalid s tri gelera u potkoljenici, Predrag ne dopušta da ga to sputava u njegovim rekreativnim aktivnostima. Naprotiv, kaže da mu upravo ove sportske aktivnosti puno pomažu da se osjeća bolje i ispunjenije.

– Često govorim svojoj braniteljskoj generaciji koja se suočava s brojnim izazovima, da mi je bavljenje veslanjem, trčanjem i drugim sportskim aktivnostima puno pomoglo. To mi je omogućilo da se psihički oporavim i osjećam korisnim za društvo i za sebe osobno, istaknuo je Živković.

Nakon što je proveo deset godina kao djelatna vojna osoba, odlazak u mirovinu donio mu je osjećaj odbačenosti. Međutim, pronašavši se u sportskim aktivnostima, pronašao je i novi smisao i svrhu te je psihički uspio prevladati sve izazove koje je prošao tijekom i nakon rata.