Članovi Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar, entuzijasti iz Bjelovara i Čazme, poznati pod nazivom “Šumari”, intenzivno se pripremaju za nadolazeći Maraton lađa na Neretvi.

Prema riječima Hrvoja Zemana, člana ekipe “Šumara”, njihove pripreme započele su suhim treninzima u rujnu prošle godine. Osim redovitih posjeta teretani radi jačanja tijela, veslači su krenuli s treninzima na vodi 15. travnja.

– Mi u ekipi imamo takav dogovor da u periodu jeseni, zime i proljeća svi idemo redovito u teretanu, a na samu vodu smo krenuli 15. travnja, rekao je Zeman.

Hrvoje Zeman

Unatoč malim promjenama u sastavu ekipe ove godine, većina veslača koji su sudjelovali na prethodnim maratonima ponovno se okupila za ovaj izazov. Samo su tri člana zamijenjena, pri čemu su se dva iskusna veslača vratila u ekipu, dok će jedan novi član prvi put veslati na Neretvi.

– Baza veslača je i dalje ostala na okupu, a treniramo po dogovoru nešto manjim intenzitetom nego prijašnjih godina, ali i dalje vrlo ozbiljno i odgovorno, kazao je Zeman.

Ovaj poznati sportski događaj privlači velik broj veslača i gledatelja iz različitih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja te pruža uzbudljive trenutke na rijeci Neretvi.

Maraton se održava jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na stazi dugoj 22.500 metara. Preko 400 veslača natječe se na ovom zahtjevnom natjecanju, koje obuhvaća riječni tok Neretve od Metkovića do Ploča.

– Nije naporna utrka kada se to voli, ali definitivno za aktivne rekreativce kada se počnu baviti veslanjem za maraton lađa jako je teško, najviše zbog specifičnosti položaja tijela u lađi, kazao je Zeman.

Početak utrke je posebno važan kako bi se izbjegla sudaranja i osigurala stabilnost lađe koja nije namijenjena sportskim natjecanjima, već je tradicionalno korištena u poljoprivredne svrhe u dolini Neretve.

– Na startu je najvažnije da nema dodirivanja, sudaranja i da ekipa uđe u svoj ritam. Važno je i da se ne uleti u neki val i da se ne potopi lađa, jer ona sama po sebi nije prilagođena za sportske utrke, dodaje Zeman.

I ove godine očekuje se oko 35 ekipa iz doline Neretve, mnogih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

– Puno ljudi na maratonu lađa je reklo kako je ovo jedini maraton u svijetu koji već od samog starta kreće sa sprintom, kako bi se izborilo za što bolju poziciju i izbjegli valovi drugih posada te lakše, sigurnije i brže završila utrka, ističe Zeman.

Ove godine ekipa “Šumara” nema službenog trenera, što je posljedica iskustva stečenog kroz godine priprema i zapisanih treninga od prijašnjih trenera. Ekipa je sama pripremila način treninga kojeg se pridržavaju.

Ekipa “Šumara” ima široku podršku prijatelja i sponzora koji financijski pomažu njihovo sudjelovanje na maratonu, na čemu im zahvaljuju.

– Imamo puno sponzora, zadnje dvije godine su nam i Hrvatske šume sponzor, od našeg sindikata do lokalnih poduzetnika i privatnika, uz to što mi sami veslači imamo zadatak pronaći sponzora u vrijednosti od 200 eura kako bismo mogli otići na utrku. No, ni to nije uvjet da bi netko išao. Kod nas je sve na dogovoru i prijateljskoj bazi, što je najvažnije i što održava našu ekipu i držat će je još dugo vremena, pojasnio je Zeman.

Kroz četrnaest godina sudjelovanja na ovom maratonu, Zeman primjećuje da se utrka znatno promijenila. Desetak ekipa postalo je potpuno profesionalno, a veslači često prelaze iz jedne ekipe u drugu zbog novca, no ekipa “Šumara” ostaje vjerna svojoj osnovnoj vrijednosti, veslanju iz ljubavi prema sportu i prirodi.

– Kada sam prvi put gledao maraton uživo 2008. godine, i kad gledam sada, današnje je stanje znatno drugačije. Desetak ekipa se potpuno profesionaliziralo, treniraju cijele godine, a veslači često mijenjaju ekipe. To je neusporedivo s utrkama prije šest, sedam godina. U zadnjih pet godina došlo je do značajne profesionalizacije, rekao je Zeman.

Neretva uvijek nosi izazove i iznenađenja, a doći do vrha ljestvice nije lako. Nakon odličnog rezultata, jedanaestog mjesta prošle godine, ove godine ekipa “Šumara” ima želju plasirati se među prvih deset ekipa.

– Glupo je reći da nam nije želja osvojiti medalju, ali mi pokušavamo biti realni s obzirom na sastav ekipe i uloženo. Očekujemo rezultat unutar prvih deset mjesta, no to je također stvar sreće, zaključuje Zeman.