Miodrag (62) i Snježana (57) Cjepanica iz Trnovitičkog Popovca prije četiri godini počeli su saditi trajne nasade šipka, borovnice i aronije i danas su sve poznatiji proizvođači tog voća i njegovih prerađevina. Trenutačno beru borovnice koje prodaju svježe po cijeni od 8 eura za kilogram, a uskoro će krenuti i s berbom aronije od koje prave sok kojeg prodaju po cijeni od 8,60 eura po litri. No, najviše su znanja, energije i novca uložili u proizvodnju šipka od kojeg danas rade nekoliko vrlo kvalitetnih i traženih proizvoda. To su marmelada, čaj, sirup, liker te melasa pulpa od koje kupci sami rade marmeladu po vlastitom ukusu. Posjetili smo ih na njihovom imanju i od njih saznali više o počecima proizvodnje i uzgoju kojim se bave.
– Nekad smo zemlju iznajmljivali, no u međuvremenu smo shvatili da od te zemlje možemo dobiti više. Odlučili smo se za sadnju trajnih nasada voća, a nedavno smo se iz Kutine i preselili u T. Popovac iz kojeg je supruga rodom. U podizanje nasada uložili smo svoj vlastiti novac tako da svu zaradu još uvijek trošimo na vraćanje uloženog. Učili smo iz dostupne literature, a puno nam je pomogao i naš prijatelj magistar Ivan Ribarić iz Garešnice koji nas je stručno savjetovao – rekao nam je Miodrag Cjepanica te dodao da su on i supruga još uvijek zaposleni u svojim poduzećima u Zagrebu te da kad dođu s posla kući rade na poljoprivredi.
Prvo su posadili 200 sadnica aronije, 500 sadnica borovnice i 2.500 sadnica šipka te za svoju dušu i 350 trsova laškog rizlina. Na sadnju šipka su se odlučili zato jer ga je malo na tržištu što se pokazalo dobro jer su im proizvodi od šipka danas glavni proizvod. Cilj im je bio proizvoditi samo zdravu, ekološku hranu jer su shvatili da će ona u budućnosti biti sve cjenjenija. Zato svoje nasada ne tretiraju kemijskim sredstvima, nego ih okopavaju i kose ručno te gnoje ekološkim gnojivom. Sve što proizvedu uspije prodati, najviše u Zagrebu, a dio na moru i u svome kraju. Najviše se traže marmelada i čaj od šipka, a kupci, kojih je sve više, polako otkrivaju i njihove druge proizvode.
Više čitajte u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.