Dan grada Čazme svečano je proslavljen danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kinodvorani Centra za kulturu, a uoči sjednice odana je počast poginulim braniteljima u centru grada.

Gradonačelnik Dinko Pirak nije bio prisutan na sjednici zbog zdravstvenih razloga, no uputio je čestitke svim građanima kao i dobitnicima javnih priznanja.

Sjednicu je svojim govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković koji je na početku istaknuo važnost ove prigode. Naglasio je da je pola mandata saziva ovog Gradskog vijeća gotovo, te je istaknuo postignuća tijekom prethodne dvije godine. Vijeće je, kako je naglasio, aktivno sudjelovalo u razvitku grada Čazme i rješavanju raznih pitanja i problema. Posebno se ponosi činjenicom da u vijeću pretežito prevladavaju žene i da je više od 90 posto odluka usvojeno jednoglasno, uključujući i gradski proračun.

Predsjednik GV-a Čazme Branko Novković

– Mi nismo dozvolili da nas političke različitosti i nekakva politička razmišljanja koja možda nemamo svi ista, i ne trebamo ih ni imati razdvoje, nego su nas spojile u jednu cjelinu i to je donijelo rezultate za naše građane i sve stanovnike naših prigradskih naselja, kazao je Novković, te se osvrnuo na rad samog gradskog vijeća.

– Do današnje sjednice mi smo imali sveukupno sedam radnih sjednica na kojima smo usvojili 71 akt. U te aktove spadaju programi, izvješća i odluke. Htio bih napomenuti da smo donijeli proračun koji iznosi 13.445.934,00 eura. Jedna od bitnijih odluka nam je bila donošenje kriterija za naknadu štete od rujanskog nevremena koje nas je nažalost pogodilo prošle godine. Ovim putem još jednom želim zahvaliti županu i cijelom njegovom timu, kao i Vladi Republike Hrvatske što su građani ovog grada i naselja uspjeli dobiti stopostotnu nadoknadu štete, kazao je Novković.

Istaknuo je i važnost i uspjeh projekata, poput izgradnje kulturnog centra koji će se spojiti s multifunkcionalnim centrom, te prenamjene privatnog objekta u prostorije Dječjeg vrtića Pčelica u Dragancu. Također, naglasio je da je Grad Čazma preuzeo osnivačka prava nad Osnovnom školom te je zahvalio na potpori županu Bjelovarsko-bilogorske županije Marku Marušiću, koji je također prisustvovao sjednici.

Župan Marušić čestitao je Dan grada i Dan župe sv. Marije Magdalene svim stanovnicima grada Čazme. Istaknuo je dobru suradnju između Grada i Županije u ostvarenju brojnih projekata i poboljšanju uvjeta života građana. Posebno je pohvalio napore u sanaciji štete od rujanskog nevremena, gdje je građanima osigurana stopostotna nadoknada štete, što predstavlja presedan u Hrvatskoj.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

– Mene kao župana veseli kada obilazim naše općine i gradove kako maltene nema grada i općine gdje nije neko gradilište. Zahvaljujući EU fondovima i dobroj sinergiji lokalne, županijske i državne vlasti, pretvaramo našu županiju u itekako poželjno mjesto za život. Od početka mandata zagovaram taj partnerski odnos, partnersku suradnju sa svim gradovima i općinama i mislim da smo itekako na dobrom putu. Ono što mi kao Županija u djelokrugu naših mogućnosti, ali i u djelokrugu naših nadležnosti, radimo je da smo procijenili što je dobro za školu, što je dobro za grad i da smo prenijeli osnivačka prava nad osnovnom školom. Zauzeli smo se i u konačnici uspjeli, što je itekako bitno, zadržati gimnaziju u Čazmi iako smo svjesni da je svake godine sve manji broj djece, sve manji i manji broj upisa i to su oni trendovi koje mi itekako moramo promijeniti i na čemu ćemo svakako dalje nastojati raditi. Što se tiče Doma zdravlja ispostave Čazma, u planu je energetska obnova cjelokupne zgrade. Mi pripremamo projektnu tehničku dokumentaciju i svakako ćemo aplicirati za jedan od fondova kako bismo mogli obnoviti u potpunosti Dom zdravlja u Čazmi. Isto tako gledali smo prostore postojećeg Zavoda za hitnu medicinu. Vidimo da je on i te kako mali i tražimo rješenje i vjerujem da smo uspjeli naći rješenje proširenja ovdašnjeg Zavoda za hitnu medicinu. Ovo što je i predsjednik Gradskog vijeća spomenuo, na žalost, pogodilo nas je, evo još malo pa godina dana će biti, ono nezapamćeno nevrijeme na području grada Čazme i okolnih općina gdje smo, zaista od prvog dana stali uz ljude i gdje smo uspjeli, da tako kažem, učiniti sve da nadoknada oštećenicima bude potpuna. I tako mislim da se dogodio i presedan ne samo u našoj županiji, nego vjerujem u cijeloj Hrvatskoj da do sada taj stopostotni iznos štete nije bio u tom iznosu isplaćen tako da je i to jedan rezultat i dobre suradnje s Vladom, gdje smo svi zajedno pokazali na koji način možemo pomoći onome kome je ta pomoć u tom trenutku bila itekako potrebna. Puno je planova, puno je ideja tako da čestitam gradonačelniku i njegovom timu na svemu ovome što rade i na svemu onome što će i dalje u budućnosti raditi. I tu svakako možete i dalje očekivati pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i drugih institucija. Još jednom vam čestitam Dan grada i Dan župe Marije Magdalene. Želim vam svako dobro i veselim se daljnjoj našoj zajedničkoj i budućoj suradnji u korist svih Čazmanaca i Čazmanki, rekao je Marušić.

Dobitnici javnih priznanja sa županom Marušićem i predsjednikom GV-a Novkovićem

Na sjednici su dodijeljena javna priznanja pojedincima i udrugama. Nagrada za životno djelo dodijeljena je uglednom znanstveniku, dr. sc. Vladimiru Peteru Gossu. Osim nagrade za životno djelo, Gradsko vijeće Grada Čazme dodijelilo je i Godišnje nagrade Grada Čazme pojedincima i organizacijama koje su se iznimnim radom istaknule i dale značajan doprinos lokalnoj zajednici. Dobitnici ovogodišnjih godišnjih nagrada su Anita Mikulandra, Tvrtka Oniks d.o.o., Vesna Bacalja, Cvjećarski obrt “Runolist” vlasnice Danijele Lepčević, te Izvidnički vod 2. bojne 105. pješačke brigade HV-a.

Dobitnici prinanja Savjeta mladih

Na sjednici su dodijeljena i priznanja Savjeta mladih Grada Čazme učenicima Osnovne škole Čazma koji su cijelo svoje osmogodišnje školovanje zadržali odličan prosjek od 5.0. U generaciji učenika 2022.-2023. u Osnovnoj školi Čazma, četvero ih je ostvarilo ovaj uspjeh: Patricija Tišljarec, Luka Ivanetić, Marino Matešić i Roko Frljužec.