U Čazmi, u prelijepoj crkvi Sv. Marije Magdalene nakon dugogodišnje obnove, ponovno su zasvirale jedne od najvrjednijih orgulja u ovom dijelu Europe. Svečani trenutak obilježio je koncert koji su održali Muški zbor “Sveti Marko Križevčanin” i orguljaš Marko Đurakić.

Muški zbor “Sveti Marko Križevčanin” osnovan je početkom 2012. godine i broji devet članova. Pod umjetničkim vodstvom orguljaša Marka Đurakića, zbor se ističe izvođenjem sakralne glazbe iz svih glazbenih razdoblja, s posebnim naglaskom na djela domaćih autora. Njihova glazbena prisutnost ne ograničava se samo na koncertne nastupe, već aktivno sudjeluju i predvode svečana misna slavlja u župnoj crkvi Sv. Ane i konkatedrali Sv. Križa u Križevcima.

Marko Đurakić, mladi orguljaš iza sebe ima zavidan glazbeni put. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, upisao je studij Kompozicije s teorijom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2011. godine stekao je naziv magistra umjetnosti. Također, intenzivno se posvetio studiju orgulja u klasi profesora Marija Penzara, a njegova strast prema glazbi nije ga zaustavila samo na izvođenju. Aktivno se bavi skladanjem, a njegove su kompozicije izvedene na brojnim koncertima i diplomskim ispitima. Svestran je glazbenik koji se bavi i organologijom, pedagoškim i muzikološkim radom, s posebnim zanimanjem za orguljsku baštinu Hrvatske. Njegova umjetnička djelatnost prešla je granice domovine, a oduševljava publiku diljem Hrvatske i inozemstva.

Marko Đurakić je nakon koncerta s nama podijelio svoje dojmove

– Ove orgulje su po meni jedne od tri najvažnija barokna instrumenta u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj. Predivne su i izuzetne, sagrađene davne 1767. godine u Beču kod poznatog orguljara Johanna Henckea. Za mene su one jedan od najljepših instrumenata na kojima sam ikada svirao, izjavio je Đurakić i dodao kako kvaliteta  ovih orgulja svojom  kvalitetom nadmašuje granice Hrvatske. 

Koncert nije bio samo prilika za uživanje u zvuku orgulja već i u izvedbama zbora “Sveti Marko Križevčanin”. Njihov spoj s orguljama izazvao je oduševljenje kod svih prisutnih u crkvi.

– Od samog početka sam pratio obnovu ovih orgulja zajedno sa Čazmancem Goranom Bekinom i vrlo smo zadovoljni što su se ove vrijedne orgulje konačno vratile. U svoje osobno ime, ali i u ime župnika, mogu reći da ovakvi koncerti ovdje neće biti iznimka već pravilo, istaknuo je Đuraković.

Radovi na obnovi orgulja započeli su 2012. godine u suradnji s konzervatorima iz Bjelovara i orguljarom Tomislavom Faullendom Hefererom iz Zagreba. Tijekom pažljive obnove, orgulje su bile demontirane i uklonjene s korova kako bi se obnovilo zapadno pročelje crkve. Obnovljeno kućište orgulja vraćeno je na kor 2019. godine, a sada su uspješno instalirani i instrumentalni dijelovi.

Vraćene orgulje u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene u Čazmi predstavljaju iznimno vrijedno kulturno dobro. Riječ je o jedinstvenom majstorskom djelu izvedenom u rokoko stilu, koje se sastoji od dvaju samostalnih ustroja – glavnih orgulja s pedalom i pozitiva smještenog u korsku ogradu. Ukupno posjeduju 14 registara. Ove orgulje ističu se kao jedan od najljepših, najraskošnijih i najvrijednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi, predstavljajući istinski dragulj kulturnog naslijeđa Hrvatske.