Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić i predsjednik pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Goran Pranjić ovoga četvrtka održali su konferenciju za novinare vezano za potpore Grada Bjelovara pčelarima, za redovnu djelatnost i za projektne aktivnosti Udruge.

Kao mjesto za ovu konferenciju odabrano je  imanje člana Udruge Nikole Belinića iz Bjelovara, na njegovom pčelinjaku u Šandrovcu jer kako je rekao Brajdić, pčele se ipak ne nalaze u gradu.

–  Od 2018. do danas više od tisuću OPG-a smo subvencionirali s iznosom od 350 tisuća eura, 100 tisuća eura je bilo za naše vrijedne pčelare. To nije mali iznos za pčelare i oni su zaista aktivni, po godini potaknemo oko 60 pčelara. Mislim da su to gotovo svi, ako ne svi koji se nalaze na području Grada Bjelovara. Na žalost, ne možemo potaknuti one izvan područja grada, ali one koji su u samom gradu Bjelovaru smješteni i imaju adresu OPG-a, njih potičemo i dobro surađujemo, kazao je Brajdić.

30 kuna po pčelinjoj zajednici i maksimalno 4 tisuće kuna po OPG-u potpore su koje primaju bjelovarski pčelari, podsjetio je predsjednik pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Goran Pranjić, a one će najvjerojatnije biti i povećane od iduće godine.

– Ja uopće ne sumnjam da ćemo se dogovoriti kao što smo se dogovorili prije pet godina, kazao je Pranjić i osvrnuo se na tijek ove pčelarske godine.

– U odnosu na prošlu godinu  u stacionarnim pčelinjacima prinos je negdje na 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a u selećim negdje od 40 do 50 posto. Znači, gubitak je 60 do 70 posto, a dobit je negdje oko 30 do 40 posto.  Znači, opet nas je zadesila jedna jedna jedna loša godina, kaže Pranjić i dodaje kako veleprodajna cijena meda nije dobra, a krivca vidi u tome što je EU zbog rata Ukrajini odobrila izvoz i ukinula sve trošarine, pa je tržište zatrpano medom.

– Je li Europa preplavljena ukrajinskim medom i da li je to samo ukrajinski med ili preko Ukrajine dolazi i nečiji drugi med o tom potom. Baš sam si malo dao truda ovih dana pa sam istraživao, u zemlji i u okruženju  imaju puno meda na skladištu, što prošlogodišnjeg, što ovogodišnjeg jer su cijene jako niske. Vidim da je za bagrem nekakvih 4 eura, uljana repica 1,70 eura. To  govorim o veleprodajnim cijenama, dok se maloprodajne cijene na tržnicama i na OPG-ovima kreću od 8 do 10 eura. S obzirom da je kod nas pčelarstvo u 80 – 90% slučajeva dodatna djelatnost gdje se ljudi s time bave uz svoja primanja, mirovine, plaće, pozivam ljude da da stvarno kupuju med kod svojih pčelara gdje se mogu 100% uvjeriti da oni drže pčele i da imaju pravi domaći med, zaključio je Pranjić.

Zadovoljna s potporama koje dobiva od Grada Bjelovara je dugogodišnja pčelarka, koja se već 40 godina bavi ovim poslom Danica Belinić.

– Hvala im za to, bolje išta nego ništa. Zadovoljni smo s time jer mi nismo navikli na neke velike potpore. Mi se sami borimo kako možemo ovih 40 godina. I kad vam propadnu pčele, nitko vam ništa ne pomogne i kad ne propadnu, borite se da bi ih imali i tako to traje 40 godina. Malo meda prodamo, malo dodamo kućnom budžetu i tako to ide, kazala je Danica Belinić.