Općini Hercegovac šestu godinu za redom petica za transparentnost!

Grad Garešnica je prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije u potpunosti proračunski transparenta jedinica lokalne samouprave, isto kao i prošle dvije godine. Čistu peticu za proračunsku transparentnost dobile su i susjedne općine Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica, a svakako treba istaknuti da Općina Hercegovac koju vodi načelnik Boro Bašljan s peticama iz proračunske transparentnosti „prolazi“ već zadnjih šest godina.

Rezultat je to posljednje analize transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koju je taj Institut proveo u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. godine te ga objavio početkom srpnja. Institut za javne financije proračunsku je transparentnost tijekom istraživanja mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. i proračunski vodič za građane za 2023. godinu. 

Dakle, Grad Garešnica i susjedne općine po proračunskoj su transparentnosti u vrhu ljestvice svih lokalnih jedinica u Hrvatskoj što je izuzetno važno za građane. Naime, transparentni proračuni omogućuje građanima bolje razumijevanje i više sudjelovanja u odlučivanju o njihovim lokalnim proračunima. Na taj način oni mogu bolje utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Više u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.