24.8 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Nakon dugogodišnje obnove u četvrtak će ponovno zasvirati čazmanske orgulje: Dođite na koncert u Crkvu Sv. Marije Magdalene u Čazmi

Nove vijesti

Nakon dugotrajne obnove, orgulje su se konačno vratile u župnu crkvu Svete Marije Magdalene u Čazmi. Uoči proslave svetkovine sv. Marije Magdalene, orgulje će biti blagoslovljene u četvrtak, 20. srpnja, a tim povodom će se održati prigodni koncert povjerenika za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, Marka Đurakića. Koncert će započeti u 19:30 sati, nakon Svete mise koju će obogatiti pjevanje Muškog vokalnog ansambla “Sveti Marko Križevčanin”.

Orgulje koje su vraćene u župnu crkvu Svete Marije Magdalene u Čazmi predstavljaju vrijedno kulturno dobro. One su prvobitno postavljene prije 256 godina, točnije 1767. godine, nakon barokne obnove crkve. Ove rijetke umjetničke orgulje izrađene su u Beču kod poznatog orguljara Johanna Henckea. Riječ je o jedinstvenom majstorskom djelu izvedenom u rokoko stilu, s dva samostalna ustroja – glavnim orguljama s pedalom i pozitivom koji je smješten u korsku ogradu. Ukupno posjeduju 14 registara. Ove orgulje se smatraju jednim od najljepših, najraskošnijih i najvrijednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi te su istinski dragulj kulturnog naslijeđa Hrvatske.

Radovi na obnovi orgulja započeli su 2012. godine u suradnji s konzervatorima iz Bjelovara i orguljarom Tomislavom Faullendom Hefererom iz Zagreba. Tijekom obnove, orgulje su pažljivo demontirane i uklonjene s kora kako bi se izvršila rekonstrukcija zapadnog pročelja crkve. Obnovljeno kućište orgulja vraćeno je na kor 2019. godine, a sada su uspješno instalirani i instrumentalni dijelovi.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika