Gradonačelnik Dario Hrebak, ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić te arhitekti iz tvrtke M-plan Ana Rašan i Zvonimir Ferenčak predstavili su konačni projekt nove zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru.

Zgrada će se izgraditi na sadašnjem parkiralištu iza postojeće zgrade Arhiva s kojom će biti i povezana mostom. Izgradnjom novoga prostora, veličine 2142 četvorna metra, moći će se spremiti 12 kilometara građe. To je kvalitetno rješenje za sljedećih pedeset i više godina. Suvremenog izgleda, buduća zgrada imat će i čitaonicu u ostakljenom prizemlju, koja će primati stranke i istraživače.

Vrijednost projekta je oko 4.2 milijuna eura. Kako bi financiranje nove zgrade uspjelo ući u stopostotno financiranje putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Grad Bjelovar je izradio projektnu dokumentaciju, vrijednu 57 tisuća eura.

Krajem tjedna će biti objavljeno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima i trajat će pet dana. Nakon toga objavljuje se početak javne nabave. Javno otvaranje ponuda bi moglo biti krajem sljedećeg mjeseca. Nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja i ako neće biti žalbe na odabir izvođača radova, početak radova na izgradnji kreće krajem rujna, moglo se čuti predstavljanju projekta.