Nakon završetka konstrukcijske obnove zgrade na Trgu hrvatskih branitelja, poznate među Bjelovarčanima kao “zgrada Vodotehne”, tvrtka M-plan pripremila je idejni projekt za cjelovitu obnovu. Gradonačelnik Dario Hrebak i arhitektica Dorotea Kaurić iz tvrtke M-plan prezentirali su viziju izgleda zgrade nakon potpune obnove. Gradonačelnik Hrebak izrazio je svoje oduševljenje idejnim rješenjem te naglasio da će zgrada postati središte modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća nakon unutarnje i vanjske obnove.

Hrebak je istaknuo da će se u obnovljenoj zgradi razvijati buduće tvrtke tehnološkog sektora.

 – Tehnološki park je taj koji će upravljati zgradom. Oni će dobiti prostor za svoje startupove, coworking prostore za svoju upravu. Grad Bjelovar bi imao tu konferencijsku dvoranu za stotinjak osoba. Bit će to jedna zgrada koja će biti centar novog modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća i iz tih startupova nastajat će nove bjelovarske IT kompanije. Dovoljno je da od njih 30 do 40, koliko će ih tamo biti, samo jedna uspije. To je automatski procvat bjelovarskog gospodarstva, kazao je Hrebak i dodao kako je ova zgrada iznimno strateški važna za Grad Bjelovar, ne samo zbog njezine ljepote već i njezine pozicije u gradu i zbog svega onoga što će ona predstavljati kao i zbog onih koji će raditi u njoj.

– U njoj će raditi mladi studenti. Poslovni inkubator će biti unutra, bit će laboratorij, praktikum i konferencijske dvorane. Bit će sve ono što je potrebno da bi jedan takav HUB dalje širio firme koje će se razvijati, koje će zapošljavati i koje će ovdje naći prvih par godina svoj prostor. Nakon toga, kada se razviju i ostvare, vjerojatno će raditi svoje kompanije izvan njega i stvarati zapošljavanje za nove Bjelovarčane s Veleučilišta u Bjelovaru. Mi s tim stvaramo jedan kompleks zgrada koji se vrti oko Veleučilišta, oko centra grada. Odmah prva zgrada će biti studentski dom i to će biti jedna neraskidiva poveznica između ove dvije zgrade, između Studentskog doma i uprave ove zgrade, rekao je Hrebak.

Financiranje cjelovite obnove bit će osigurano putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a Grad Bjelovar već je potpisao aneks ugovora s Ministarstvom kulture kako bi osigurao sredstva iz tog fonda. Budući da trenutno ne postoje projektne dokumentacije ni troškovnici, točan iznos sredstava potrebnih za obnovu još nije poznat, ali će financiranje biti stopostotno. Natječaj Ministarstva kulture planiran je za kraj mjeseca, a gradonačelnik Hrebak vjeruje da će radovi započeti već u listopadu te trajati više od godinu dana.