Foto/Goran Bužak


Župljani župe sv. Marije Magdalene u Kapeli 22. srpnja ove godine s radošću će proslaviti blagdan svoje nebeske zaštitnice, Sv. Marije Magdalene. Uz bogat duhovni program namijenjen svim vjernicima, ovogodišnje slavlje donosi i jedinstven događaj s humanitarnom notom, Tamburijadu.

Svečanosti će prethoditi trodnevna duhovna priprema koja će se održati 19., 20. i 21. srpnja, poznata kao trodnevnica ili mala duhovna obnova.

“Prvog dana, 19. srpnja, posvetit ćemo dan djeci i mladima, a večernju misu predvodit će vlč. Saša Šargač, župnik u Velikoj Pisanici i Šandrovcu. Drugi dan bit će rezerviran za projekciju filma Dominika Sedlara ‘Razgovor’, koji je poznat po svojim posjetima različitim župama. Ovaj događaj će zasigurno privući vjernike i sve one koji žele sudjelovati u župnoj proslavi. Posljednji dan trodnevnice bit će posvećen bolesnicima i obiteljima, a svečanu večernju misu predvodit će vlč. Krunoslav Brunović, župnik u Velikoj Trnovitici i Starim Pločicama”, najavio je vlč. Goran Bužak, župnik župe Sv. Marije Magdalene u Kapeli.

Na sam dan župne proslave svetkovine svete Marije Magdalene, svečana misa i propovijed povjereni su monsinjoru prečasnom Zlatku Korenu, sadašnjem kanoniku u Zagrebu i prijašnjem rektoru svetišta u Mariji Bistrici. No, proslava neće završiti samo na tome. U skladu s duhom zajedništva, kako u kulturnom tako i u iskrenom i bratskom smislu, organiziran je nogometni turnir i Tamburijada u Kapeli.

Tamburijada će biti održana 23. srpnja i imat će humanitarni karakter, s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu župne crkve.

“Ova inicijativa proizašla je iz prijedloga samih župljana i dobrih ljudi koji su članovi naše zajednice. Nažalost, župna crkva u Kapeli pretrpjela je oštećenja tijekom II. svjetskog rata od strane njemačke vojske, a nedavni potres samo je pogoršao situaciju. Crkva je trenutno u lošem stanju, bez adekvatnog inventara i potrebne obnove”, pojasnio je Bužak.

Kroz Tamburijadu, uz podršku restorana Bilogorsko srce, bit će prikupljena financijska sredstva putem donacija hrane, pića i darova sudionika, koja će biti usmjerena prema uređenju i obnovi župne crkve.

Vlč. Bužak istaknuo je da ovaj događaj donosi radost i povezanost. Cilj je usmjeriti se prema dobru i kulturnom aspektu, ali i pružiti zabavu. “U konačnici, slavi se Bog kroz našu zaštitnicu i sve dobro što proizlazi iz toga”, dodaje.

Idejni začetnici Tamburijade su članovi glazbenog sastava Senatori, inspirirani sličnim manifestacijama u okolnim općinama i gradovima, koji su odlučili organizirati ovaj događaj i u svojoj zajednici.

Filip Butorac iz benda Senatori, koji će zabavljati posjetitelje sve do ranih jutarnjih sati, izrazio je zahvalnost svima koji su se uključili u organizaciju ove manifestacije.

“Pozvali smo dosta bendova iz okolice Bilogore, Podravine i Zagreba na našu Tamburijadu. Svirat će se samo tamburaške pjesme, a nakon tamburijade počinje zabavni program gdje, naravno, svira naš bend Senatori koji će sve zabavljati do ranih jutarnjih sati”, kazao je Butorac.

Na kraju, vlč. Bužak je naglasio da je pravi smisao Crkve zajedništvo srca za dobro vjere i, na koncu, za Božje dobro. “Materijalno može prolaziti, kao što smo nedavno svjedočili potresu, no međuljudski odnosi i Božja dobrota ostaju. To je istinski smisao vjere, kao i ovakvih kulturnih događaja, u kojima se ističe i vjerska nota te humanitarni karakter”, zaključio je vlč. Bužak.