U Hrvatskoj se bilježi porast broja stranih radnika, koji dolaze ne samo iz susjednih zemalja, već i iz sve udaljenijih krajeva svijeta. Nije riječ samo o sezonskim radnicima u turizmu, već sve češće o onima koji se zapošljavaju na cjelogodišnjim poslovima. Primjerice, nekoliko desetaka radnika iz Nepala odlučilo je doći i raditi u Čazmu, privučeni bolje plaćenim radnim mjestima i mogućnostima za bolju budućnost.

Kristijan Čikor, inspiriran gostoprimstvom koje je doživio tijekom svoje posjete Nepalu s Lukom Piršljinom, odlučio je pozvati radnike iz Nepala koji trenutno žive i rade u Čazmi da budu gosti HPD-a Garjevica na sutrašnjoj kotlijadi.

“Ideja je spontano nastala dok sam se vozio po Čazmi, obavljajući zadatke vezane uz predstojeću kotlijadu i dijeleći namirnice ekipama kuhara. Primijetio sam grupu Nepalaca i odjednom me obuzela misao. ‘Čovječe, pa ima ih ovdje u Čazmi… rade na nekoliko mjesta. Bore se za bolji život za sebe i svoje obitelji u dalekoj zemlji. Bilo bi idealno pozvati ih na jedan takav događaj poput kotlijade.’ Nazvao sam svoju kćerku i brzo joj izrekao kratki tekst, zamolio ju da mi ga prevede na engleski jezik. Mislim da smo dobro obavili prijevod, objavili smo ga na Facebooku i bez očekivanja. No onda su uslijedile pozitivne reakcije. Vi ste kontaktirali mene, usmjerili me gdje sve ima radnika iz Nepala, pa sam brzo nazvao Vanju Jandrića i Nikolu Kutnjaka. Također sam osobno posjetio Hidroregulaciju u Čazmi i pozvao te vesele ljude koji stanuju tamo da dođu sutra na Vustje”, izjavio je Čikor.

Prošle godine, boraveći u Nepalu na Himalaji, Čikor i Piršljin su doživjeli samo pozitivna iskustva s nepalskim narodom. Upoznali su pristupačne, skromne i ljubazne ljude koji su im pružili dobrodošlicu na svakom koraku. Nisu doživjeli niti jedan neugodan trenutak. Ta iskustva su ih potaknula na razmišljanje o vlastitim vrijednostima i bogatstvu u kojem žive.

Svjestan teškoća koje strani radnici iz Nepala sigurno prolaze ovdje, daleko od svoje domovine i obitelji, Čikor izražava želju da im barem jedan dan bude opušten, sretan i da se osjećaju dobro.

Nadamo se da će se naši sugrađani iz Nepala odazvati ovom pozivu naših planinara i pridružiti se sutra Čazmancima na kotlijadi. “Želimo tim skromnim ljudima pokazati da su dobrodošli”, istaknuo je Čikor.

Čikor je također spomenuo da je dobio pozitivnu reakciju od Sherpe Sonama iz Nepala, čovjeka koji je vodio njihovu grupu na Himalaju prošle godine. Sonam je bio oduševljen ovom gestom Čikora i planinara. Čikor se nada da će jednog dana Sonam posjetiti Čazmu.