Snažno nevrijeme praćeno obilnim ledom pogodilo je jučer poslijepodne i Općinu Dubrava, ostavljajući brojne poljoprivrednike bez ovogodišnjeg uroda. Led je padao desetak minuta i uzrokovao znatne štete. Krešo Meštrić, poljoprivrednik iz Dubrave koji obrađuje zemlju u Habjanovcu, podijelio je nekoliko slika u Facebook grupi Dubrava, prikazujući posljedice nevremena na svojih dva hektara kukuruza.

– Ja imam 37 godina i ne sjećam se da je okolicu Dubrave ikada pogodilo tako snažno nevrijeme, rekao je Meštrić i dodao kako vjeruje da bi štete bile manje da je postojala protugradna obrana.

– Protugradna obrana, koliko se sjećam iz djetinjstva, koristila je rakete koje bi se ispaljivale tijekom nevremena. To bi smirilo oluju i spriječilo veće štete. Da su rakete još uvijek u upotrebi, možda ne bi bilo ovakvih razmjera šteta. Možda bi bilo manjih oštećenja, ali ne ovako velikih, izjavio je Meštrić, izražavajući mišljenje koje dijele mnogi poljoprivrednici čiji su usjevi stradali u nevremenu.

Iako će se najvjerojatnije proglasiti elementarna nepogoda za ovo područje, ta činjenica pruža slabu utjehu svima koji su naporno radili i sada su ostali bez ploda svog truda i ulaganja.

 Meštrić će za iduću godinu morati kupiti kukuruz za svoje svinje koje uzgaja.

– U razgovoru, načelnik Okroša mi je potvrdio da je razgovarao s ministricom Vučković i premijerom Plenkovićem. Rečeno je da će biti neka vrsta naknade, ali još nismo sigurni u kojem će iznosu to biti, dodao je Meštrić.