U povodu dana Općine Farkaševca održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili brojni uzvanici i gosti koje je odmah na početku pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Marija Perđun Cmrk.

Načelnik Općine Matija Copak, u svom govoru istaknuo je da općina ove godine slavi trideset godina svog postojanja.

“Trideset godina rasta i razvoja učinilo je našu općinu boljom i privlačnijom za život i odrastanje. S ponosom možemo reći da stvaramo bolju budućnost za sve naraštaje koji dolaze s projektima koje smo realizirali te onih koji su u fazi pripreme”, kazao je Copak.

Načelnik Copak je posebno istaknuo postignuća u protekloj godini, među kojima su uređenje pet dječjih igrališta u okolnim naseljima i igrališta u sklopu Dječjeg vrtića Crvankapica. Također je istaknuo uređenje okoliša ispred kapelice u Gornjem Bolču, uređenje malonogometnog igrališta u Prašćevcu, postavljanje klima uređaja u društvenim domovima, nabavku novog vatrogasnog vozila te ulaganja u nerazvrstane ceste. Također je istaknuo rekonstrukciju i uređenje trga u Farkaševcu.

“Uz pomoć Županijske uprave za ceste ispunjen je dugogodišnji san. Prometnica Farkaševac-Prašćevac proširena je sa 3,6 metara širine na 5,2 metara, čime je omogućeno nesmetano kretanje vozila od čvora brze ceste. Trenutno je u izvedbi proširenje ceste Farkaševac-Kabal koje će eliminirati posljednju usku dionicu na glavnim prometnim pravcima naše općine”, naglasio je Copak.

Copak je također najavio planove za drugi dio ove godine, koji uključuju uređenje nogometnog igrališta i svlačionica u Farkaševcu za potrebe sportskih aktivnosti, uređenje društvenih domova i središta naselja, izgradnju nogostupa u Farkaševcu, izgradnju i uređenje mini tržnice, uređenje dječjih igrališta te uređenje nerazvrstane ceste Kabal-Vukšinac.

“Cilj nam je stvoriti infrastrukturu i preduvjete koji će zadržavati stanovništvo u našem kraju, ali i potaknuti doseljavanje na ruralna područja”, istaknuo je Copak i zahvalio Zagrebačkoj županiji na odličnoj suradnji.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su zahvalnice za rad svim udrugama s područja općine, Područnoj školi Farkaševac i Dječjem vrtiću Crvenkapica Farkaševac. Zahvalnice su također uručene bivšim načelnicima Općine Farkaševac, Draženu Draganiću i Željku Copaku, za njihov doprinos i angažman tijekom njihovih mandata. U ime svih nagrađenih zahvalio se prvi načelnik Općine Farkaševac Željko Copak.

„Želim poručiti onima koji su bili skeptici prilikom osnivanja malih općina. Zahvaljujući malim općinama ipak je masa ljudi ustala živjeti na ovim područjima, a upravo iz razloga zato što je osnovana lokalna samouprava. Da nema lokalne samouprave definitivno danas ne bi bilo 90 posto realiziranoga od onoga što se napravilo u zadnjih 30 godina, a vjerojatno ni naših mladih. Na taj način se i zaustavilo iseljavanje i na taj način se poboljšao život na ruralnim područjima“, kazao je Željko Copak.