Policijski službenici Policijske postaje Čazma danas su proveli preventivnu akciju pod nazivom “Dan ljubaznosti u prometu” u Čazmi. Ova akcija ima za cilj promicanje tolerantnijeg odnosa između vozača i pješaka, te poticanje vozača da poštuju prednosti pješaka na pješačkim prijelazima. Krajnji cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća u kojima stradavaju pješaci, kao najranjivija kategorija sudionika u prometu, te povećanje sveukupne sigurnosti u prometu.

Tijekom današnje akcije, policijski službenici su prigodno nagradili savjesne vozače na čazmanskom području. Svi vozači koji su se pridržavali prometnih propisa i nisu imali prekršaja u posljednje tri godine dobili su simbolične poklone i pohvalu. Julijana Horvat, policijska službenica Policijske postaje Čazma, istaknula je da se želi potaknuti vozače da i dalje budu savjesni i poštuju prometne propise.

“Želimo potaknuti sve vozače koji su savjesni i poštuju prometne propise da i dalje to čine. Svim vozačima koji su u protekle tri godine bili bez ikakvih prekršaja, želimo zahvaliti za njihovu savjesnost u prometu”, izjavila je Horvat.

Horvat je također naglasila da su najčešći prekršaji alkohol, prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i upotreba mobitela za vrijeme vožnje. Kako bi se smanjio broj tih prekršaja, provode se akcije poput ove kako bi se vozači osvijestili o važnosti sigurne vožnje.

Jedna od vozačica koja je danas zaustavljena i nagrađena je Matea Bertek, koja je izrazila svoje iznenađenje gestom policije.

“Moram priznati da sam jako iznenađena. Nisam znala što se događa. Znam da sam stala na zebri i propustila pješake, a policija me nakon toga zaustavila. Pomislila sam da sam napravila neki prekršaj, ali stvarno sam ugodno iznenađena. Zahvaljujem se na prekrasnom poklonu i nadam se da će i drugi građani poštivati znakove u prometu”, izjavila je Bertek.

Marijan Podgajski je istaknuo da se trudi pridržavati propisa i pravila u prometu, ali je upozorio na problem neodgovornih pješaka.

“Pješaci često prelaze cestu izvan pješačkih prijelaza i ne gledaju. Jednostavno istrče pred automobil, ne razmišljajući o posljedicama”, kazao je Podgajski.

Darijan Škarec podržao je ovu akciju i istaknuo važnost poštivanja prometnih propisa, osobito zbog sigurnosti najmlađih sudionika u prometu.

“Jako sam se iznenadio gestom policije i podržavam ovakve akcije. Imam djecu i svjestan sam koliko je bitno da se vozači pridržavaju propisa, prije svega zbog sigurnosti najmlađih u prometu”, izjavio je Škarec.