Projekt “Zaželi – Bjelovar” ušao je u završnu fazu, zahvaljujući financiranju vrijednom 198.818,77 eura iz Europskog socijalnog fonda. Ova treća faza, koja je ujedno i najkraća do sada, omogućila je zapošljavanje 31 žene na period od šest mjeseci. U sklopu projekta, pružena je pomoć i podrška za 186 korisnika kroz obavljanje kućanskih poslova, dostavu lijekova i namirnica te socijalizaciju.

Na završnoj konferenciji, gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je važnost projekta i zahvalio svima koji su sudjelovali. Izrazio je želju za nastavkom projekta s obzirom na veliki broj potreba građana.

Projekt je ukupno vrijedan 198 tisuća eura, od čega su dvije prethodne faze imale veći financijski obuhvat. Prva faza projekta, vrijedna 10 milijuna kuna, zapošljavala je 77 žena koje su brinule o 308 korisnika. U drugoj fazi, na raspolaganju je bilo četiri milijuna kuna, a zaposleno je 50 žena koje su pružale pomoć 300 korisnika.

Gradonačelnik Hrebak naglasio je da je projekt imao pozitivan utjecaj na društvenu zajednicu.

– Ovo je bio jedan od projekata koji je za društvo i društvenu zajednicu imao itekako veliki integrativni učinak, ali isto tako veliku pomoć, rekao je Hrebak, dodavši da su potrebe za takvim vidom pomoći i dalje velike.

Lista čekanja osoba koje trebaju takav vid pomoći i dalje broji oko 200 ljudi, što ukazuje na potrebu za sličnim projektima. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava najavljen je nastavak projekta Zaželi u okviru Europskog socijalnog fonda na sljedeće tri godine, kao i mogućnost zapošljavanja muškaraca. Detalji o tome još nisu poznati, ali se očekuje da će informacije biti objavljene uskoro.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Danijela Popović, istaknula je važnost projekta Zaželi za podršku starijim i nemoćnim osobama koje žive same. Naglasila je da Centar nema dovoljno prostornih kapaciteta za sve korisnike te da žene iz programa Zaželi igraju ključnu ulogu u pružanju pomoći. Također, izrazila je nadu da će novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji uključuje dolazak osobnih asistenata, zaživjeti u bliskoj budućnosti i pružiti pomoć teško bolesnim osobama vezanim za svoje domove. Očekuje se da će ovaj novi program obuhvatiti oko 14 tisuća korisnika diljem Hrvatske.