Novi iskorak u kulturi Bjelovara: Nagrada “Željko Sabol” za književnost i likovnu umjetnost

Gradsko vijeće Grada Bjelovara na svojoj 18. sjednici usvojilo je Odluku o  nagradi „Željko Sabol“ koja se utemeljuje u počast Željku Sabolu, književniku, tekstopiscu, likovnom kritičaru, leksikografu i povjesničaru umjetnosti, podrijetlom iz Bjelovara.

– Na inicijativu predsjednice Kulturnog vijeća gđe Đurđe Adlešić i u koordinaciji sa zamjenikom gradonačelnika pripremljena je Odluka o nagradi „Željko Sabol“. Nagradu uvodimo u počast bjelovarskom pjesniku Željku Sabolu s ciljem promicanja književnog i likovnog stvaralaštva te poticanja razvoja autora i njihovih autorskih djela. To je jedan novi iskorak u kulturi grada Bjelovara i raspisat će se ova nagrada u dvije kategorije. Jedna je za zbirku pjesama, a druga za samostalnu izložbu likovnog umjetnika, kustosku koncepciju i autorsku knjigu iz područja likovne umjetnosti. Jedne godine nagradu „Željko Sabol“ raspisuje Narodna knjižnica Petar Preradović, druge godinu nagradu raspisuje Gradski muzej Bjelovar. U sklopu toga bit će osnovani i odbori, knjižnica će imati jedan, muzej drugi. Nagrada će iznositi 1500 eura neto. Sve je to usuglašeno i s Kulturnim vijećem grada Bjelovara i s profesorima koji su poznavaoci Željka Sabola i s nama su sudjelovali u izradi ove odluke, kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrb i opće poslove Jasna Grgić Škaurin.

Nagrada će se se dodjeljivati povodom dana rođenja Željka Sabola 28. studenoga, a nositelj nagrade i organizator će za svaku godinu pobliže definirati dan, vrijeme i program dodjele nagrade.