Održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Na početku je prisegu dao novi vijećnik Darko Hlupić koji je u klupe Gradskog vijeća sjeo umjesto vijećnice Danijele Hajdinjak Prihić.

Nakon toga počeo je i aktualni sat u kojem je bilo nekoliko zanimljivih pitanja. Prvo je postavio Damir Bajs, a vezano je uz povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti vezano uz prometnice.

– Kao što znate, Zagrebačka  županija povukla je 76 milijuna eura u tom natječaju. Koliko znam, ŽUC se nije javio. Javio se grad Bjelovar i Grad Čazma. Postavlja se pitanje je li potres stao baš na granici naše županije i zbog čega HDZ i HSLS nisu dogovorili da se mi javimo na natječaj i riješimo stvari na način da povučemo barem desetak milijuna eura, ako ne baš 76 kao Zagrebačka županija, pitao je Bajs, a odgovor je dobio od gradonačelnika Hrebaka.

– Pitanje nije za mene.  Ovo je Gradsko vijeće još uvijek, ovo nije županijska skupština. Vi ste županijski vijećnik, ja vjerujem da ćete vi to pitanje postaviti na Županijskoj skupštini. Ono što je meni bitno je da smo pokupili jako velik iznos novca. Malo manje od 9,5 milijuna eura je ogroman novac, a to je samo početak. Mi ćemo dobiti otprilike vrlo vjerojatno još toliko. Možda i više novca za cjelovitu obnovu jer i to košta tako da mi smo svoj dio odradili. Što se tiče cesta i taj dio smo odradili maksimalno koliko god smo mogli. Drugi dio cesta je bio pod aglomeracijom tako da je taj dio  obnovljen još i prije i nismo smatrali da je on pogodan za za obnovu putem  Fonda solidarnosti, ali se isto slažem, to je bila sjajna prilika za obnoviti ceste i zgrade. Mislim da je Grad Bjelovar jedini grad u županiji koji je prijavio obnovu zgrada. Mislim da je Čazma  jednu zgradu dobila, ali to je bilo sve. Mislim da drugi nije i naš biskup, biskupija je obnovila jako puno crkava po cijeloj županiji. Ne osjećam se mjerodavnim da bih kao gradonačelnik razgovarao o županijskim temama na Gradskom vijeću, odgovorio je Hrebak.

 Na najavu uvođenja gradskog javnog prijevoza pitanje je imao nezavisni Dražen Medved, a odgovorio mu je dogradonačelnik Igor Brajdić.

 – Ja danas neću puno toga otkrivati. Radi se zapravo o jednoj radnoj verziji koju radimo u suradnji s Bjelovarsko bilogorskom županijom, u suradnji sa županom i u suradnji s pročelnicom Posavac Čurić koju ovim putem pohvaljujem na iznimnom doprinosu za županijske linije. Dakle, gradski prijevoz bit će dio linijskog prijevoza za koji je nadležna županija, ali u zakonu postoji odredba, a Grad Bjelovar je tu vidio priliku i u dogovoru sa županom i upravo s njegovom službom smo dogovorili da unutar toga ćemo iskoristiti zakonsku mogućnost jer Grad Bjelovar jedini grad u županiji može uvesti gradski prijevoz. Grad Bjelovar kao političko, gospodarsko, kulturno i svako drugo središte ove županije zaslužuje imati javni gradski prijevoz, posebice zbog toga što najviše prometa i ljudi ima u ovome gradu. I sami smo svjesni toga da nedostaje parkirnih mjesta u centru grada. Upravo je to cilj gradskog prijevoza koji bi trebao zaživjeti od rujna da  ljude s periferije dovodi u centar grada. Razvijamo jednu aplikaciju koja će se moći skinuti na mobitel i tu će građani u svakom trenutku imati priliku vidjeti vozni red i vozne linije. Kada koji autobus kreće, od kuda kreće i do kuda ide će biti bit će vrlo jasno definirano. Neću puno otkrivati,  dok ne prođe županijska skupština, ali idemo u dobrom smjeru i vjerujem da će ovo zaživjeti od 1. rujna, rekao je Brajdić.

 Pitanje o izgradnji Toplica u Bjelovaru o kojima se dosta priča u zadnje vrijeme imala je Jasna Višnjević.

– Moram reći da me u zadnje vrijeme građani  kao vijećnici pitaju da li znam kad će početi gradnja? Svi s nestrpljenjem očekuju početak gradnje i zaista se građani vesele gradnji toplica. Na portalima se u zadnje vrijeme  piše o novoj bušotini i financiranju te nove bušotine, a o toplicama se ništa ne piše, kazala je Višnjević kojoj je odgovorio  gradonačelnik Hrebak.

– Nemam nekih posebnih informacija. Natječaj za Terme zatvoren je 1.3. U samom natječaju, ako se ne varam, rok za donošenje odluke bio je tri mjeseca, dakle do 1. 6. Danas je već prošao 1.7. Nikakvih informacija još nemamo. Što stoji i što čeka, morat ćemo pitati kao saborski zastupnici gospodin Bajs i ja, nema nam druge. Tako da ja ne vjerujem, s obzirom da smo mi ušli duboko u sedmi mjesec, da je sezona godišnjih odmora, a da su naša ministarstva poznata po brzom donošenju odluka, da ćemo do 1.9.  saznati odgovor na ovo suštinsko pitanje za naš grad. Jedino nam preostaje čekati, dakle tri mjeseca je bio rok, taj rok je prešišan. Sad kad će biti biti, dal’ će biti u ovom ljetnom terminu’ Teško. Jako teško. Prije bih rekao da će to biti jesen. To je ono što, neću reći da znam, nego samo što nagađam, odgovorio je Hrebak.