Bjelovarski graničari Husari proteklog su vikenda boravili u Jajcu u Bosni i Hercegovini na 6. ”Danima srednjovjekovlja”. Cilj je te manifestacije, na kojoj su Husari predstavljali Grad Bjelovar, promocija srednjovjekovne kulturno-povijesne baštine u Bosni i Hercegovini. Manifestacija se odvijala na kraljevskoj tvrđavi u Jajcu, a ove se godine okupio stotinjak sudionika, pripadnika brojnih povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine. Članovi bjelovarske povijesne postrojbe u Jajce su išli na poziv tamošnje Udruge Vitezova kraljevskog grada Jajca koji su sredinom lipnja bili njihovi gosti te su sudjelovali na 27. Terezijani.

‒ Vaša je udruga odlična i za primjer je svim povijesnim postrojbama. Sve pohvale za organizaciju Terezijane, nama je to još nedostižno i mi smo još pod dojmovima onog što samo vidjeli i doživjeli. Hvala Husarima posebno na dolasku i evo nadam se ćemo imati prilike u skorijem dobu da dođu s konjima u Jajce pa da to predstavimo u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Anđelko Barić, predsjednik Udruge vitezovi kraljevskog grada Jajca.  Dodao je da su manifestacije poput Dana srednjovjekovlja iznimno važne za promociju povijesne i kulturne baštine hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini  i da im je drago da njihov trud i rad prepoznaju građani Jajca, ali i prijatelji iz  povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

Bjelovarski graničari husari rado su se odazvali pozivu Vitezova Jajca, istaknuo je zapovjednik postrojbe Josip Trogrlić.

‒ Mi baštinimo povijest našeg hrvatskog naroda  i drago nam je da su nas pozvali naši prijatelji iz Jajca gdje se također baštini naša nacionalna povijest i gdje smo ovdje lijepo dočekani. Suradnja je bitna jer povezujemo povijest našeg naroda i naših gradova.

Naime, Grad Jajce predstavlja jedinstveno kulturno-povijesno mjesto kako u Bosni i Hercegovini tako u okruženju,a posebno se izdvaja srednjovjekovlje. Grad je građen po zapovijedi velikoga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a poslije važnu ulogu igra posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević koji u Jajcu bio krunjen. stoga je na tragu te bogate prošlosti,  osmišljena manifestacija Dana srednjovjekovlja koja je scenskim prikazom podsjetila krunidbu Stjepana Tomaševića.

Izaslanstvo Grada Bjelovara i bjelovarske povijesne postrojbe primili su i čelnici Općine Jajce, načelnik Općine Edin Hozan i predsjednik Općinskog vijeća Josip Topić. Načelnik Hozan tom je prigodom u ime Grada Jajca zahvalio svima koji su uveličali manifestaciju.

‒ Hvala vam što činite ovaj naš događaj boljim i zanimljivijim i što ovako stvaramo prijateljstvo i što se međusobno podržavamo.’

Predsjednik Vijeća Josip Topić posebno je pak zahvalio povijesnim postrojbama iz Hrvatske koje su se odazvale manifestaciji, dok je pak direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca i razvoj turističkih potencijala Anto Brtan, Husarima zahvalio na dolasku te je istaknuo kako se nada suradnji na realizaciji prekograničnih projekata vezanih uz kulturne i povijesne manifestacije.

Više u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.