MEĐUNARODNA PRIJATELJSKA KADETSKA VATERPOLSKA UTAKMICA:

HRVATSKA – MAĐARSKA 10:11

HRVATSKA: Batoš, Subota, Radman, Mladineo, Čoga Šerle, Turk, Beljan, Šorić, Marinčić, Skejić, Erenda, Kuleš, Sever, Čolović, Dragaš, Marković, Lončar, IZBORNIK: Bruno Sabioni

MAĐARSKA: Horvath, Jambor, Tigyi, Szabo, Ilondor, Gerda, Rabb, Varga, Pinter, M. Kovacs, L. Kovacs, Forijan, Divjak, Hibasi, IZBORNIK: Sold Juharas

Iako je to možda nekima nepoznato, Bjelovar ima tradiciju vaterpola koja seže od 30-tih godina prošlog stoljeća, točnije od 1934. Kroz povijest, ovaj je grad imao i svoj vaterpolski klub, pa potom nekoliko razdoblja svoga gašenja, ali i ponovne aktivacije. Da budemo još slikovitiji, živio je u nekom svom ciklusu.

Tako je tijekom prošle godine iznova oformljen PVK Bjelovar, prije godinu dana se ondje odigrala i revijalna utakmica, a Bjelovar je puno dobio dodatnim ulaganjima u svoj otvoreni bazen. Dakle, Bjelovarčankama i Bjelovarčanima ostaje još samo jedan cilj, odnosno želja –  natkriveni bazen. Vjerujemo da će se i to uskoro ispuniti, baš kao što je jedna velika želja ispunjena minule subote – 1. srpnja u večernjim satima.

Naime, prvi put u povijesti grada Bjelovara je odigrana jedna međunarodna vaterpolska utakmica, odnosno, u bjelovarski bazen je uskočila neka hrvatska vaterpolska reprezentacija. Konkretnije, bili su to hrvatski kadeti, igrači do 15 godina starosti koji se pripremaju za skorašnje Europsko prvenstvo u Podgorici. Njima je na sparing, upravo u Bjelovar stigla  reprezentacija Mađarske.

Naposljetku ove super pozitivne priče pobjedu su odnijeli mladi Mađari s minimalnih 10:11, no to je ipak manje važno. Isto bi zapisali i da je bilo obratno. Daleko je važnije da se i Bjelovar ovom prilikom upisao na kartu hrvatskih gradova koji je ugostio jednu hrvatsku vaterpolsku vrstu te se nadamo kako je na ovaj način vaterpolo „poguran“, odnosno populariziran i u našem gradu. U konačnici, susret je bio potpuno izjednačen, Mađari su pobijedili golom 16 sekundi prije kraja, dok nam je sada još preostalo samo prenijeti vam najvažnije riječi hrvatskog izbornika Sabionija.

–Očekivanja od ove utakmice bila su ta da moji momci daju sve od sebe i da odigraju jednu dobru utakmicu protiv jedne kvalitetne momčadi kao što je Mađarska. Bili smo blizu, ali neka taj komadić sreće ostane za Europsko prvenstvo te neka nam se tamo vrati. Dakle, sve je odlično i sada mogu samo pohvaliti svoje izabranike. Nije bilo nikakvoga čuvanja. Igrali smo najbolje što smo mogli unatoč činjenici što nismo bili kompletni. No, nikada ne kukamo, pa nećemo niti sada. Još jednom ponavljam – sve je odlično. Zadovoljan sam, a pohvale zaslužuje i bjelovarska publika. Zaista, ovo je predivno mjesto tako da se nadam da ćemo se ovdje vraćati i dalje. Kako mi, tako i sve ostale generacije hrvatskog vaterpola. Rekao bih kako je ovo dobitak za nacionalni vaterpolo, igranje u Bjelovaru – između ostaloga je kazao strateg hrvatskih vaterpolskih kadeta.